czwartek, 10 kwietnia 2014

Krem jaglany Rafaello

Krem jaglany Rafaello






Krem jaglany Rafaello
Składniki:
  • 100 g kaszy jaglanej
  • szklanka wody
  • 4 łyżki wiórków kokosowych (można dosypać więcej)
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • garść migdałów (można dosypać więcej)
  • 100 ml mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
  • 1,5 łyżki miodu lub innego słodzidła - ilość zależy od preferencji smakowych :)

Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy ją do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia całego płynu. Studzimy. Do blendera przekładamy kaszę, wiórki, migdały, mleko w proszku i miód. Blendujmy. Dolewamy mleko i dalej blendujemy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji krem przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy :) Przechowujemy w lodówce.


Podpis
Podpis

20 komentarzy :

  1. Kokosowy=idealny! Porywam przepis i bardzo chętnie go przetestuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka pociekła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile może mniej więcej stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ile może stać w lodówce...oj to trudne pytanie :D hehe moje testy trwają od wczoraj :D i zapewne szybko się skończą. Zawartość słoiczka szybko znika :) Myślę, że 4-5 dni. Chodź i tak tak długo nie przetrwa :)

      Usuń
  4. widząc ten krem nie można oderwać wzroku :) jedząc go nie można oderwać się od słoiczka! świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kaszą jaglaną? O mamo! Jakie dobroci :D Zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ulalal.. ależ kokosowo.. chce mi się go teraz, nie ładnie mi tak ochoty narobić! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Krem z kaszy jaglanej. Kokosowy... to musi być boskie! *.* O mamo, ja chcę, i to już! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie no tym kremem podbiłaś moje serducho *.*
    Nie dość że z kaszy jaglanej , to jeszcze kokosowy <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja juz przepis zapisałam <3 Rafaello to moje ulubione pralinki *.* W najblizszym czasie probuję <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudo *-* mogę dostać mały słoiczek hehe ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Już dodaję do ulubionych. Jedyne czego nie lubię w tym składzie to mleko. Może zastąpię czymś innym... hmm. Wygląda przepysznie. I mam coś wrażenie, że łyżek wiórków sypnie mi się ciut więcej :D Migdały wcześniej prażone czy nie? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Migdały nie były prze zemnie prażone wrzuciłam je po prostu do naczynia i zblendowałam :) Wiórków kokosowych można sypać ile się chcę :) W ogóle wszystkie składniki można dostosować do swoich preferencji smakowych :) Co do mleka to miałeś na myśli mleko w proszku czy zwykłe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłe, zdecydowanie zwykłe. Nie mogę pić go "surowego". Mdli mnie sam zapach. Na ciepło i zimno. Ale co lepsze, jak dosypię płatki, typowe corn flakes czy coś czekoladowego... już jest ok. Może tu będzie podobnie. Proszek mnie nie przeraża. Jemy codziennie i tak gorzej przetworzone rzeczy ;)

      Usuń
    2. Może zamień to mleko na mleczko kokosowe :) Będzie jeszcze lepszy smak kokosowy :)

      Usuń
  13. Konsystencja idealnie jak rafaello! Geniusz *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie. :) A czy można czymś zastąpić mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)