Krem orzechowy - jak Kinder Bueno bez użycia blendera i innych pomocników :)
Tak krem wygląda dziś po wyciągnięciu z lodówki
Gęsta konsystencja :)
Tak krem wyglądał wczoraj przed włożeniem do lodówki.
Oryginalny przepis na krem znajduje się tutaj: Inspiracja
Przepis na Krem orzechowy - jak Kinder Bueno bez użycia blendera (małe modyfikacje)
Przepis na Krem orzechowy - jak Kinder Bueno bez użycia blendera (małe modyfikacje)
Składniki:
- 60 g orzechów laskowych,
- 50 g mleka w proszku granulowanego, odtłuszczonego,
- 2 łyżki masła (można mniej)
- 50 ml mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji),
- łyżeczka waniliowego cukru pudru (można użyć cukier waniliowy)
- 2 łyżeczki miodu akacjowego (można użyć innej substancji słodzącej)
Przygotowanie:
Wszystko udało się zrobić bez użycia blendera i innych mechanicznych pomocników :). Orzechy laskowe wsypujemy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki - jak najmniejsze :) (trzeba użyć siły mięśni). Następnie orzechy przesypujemy do miseczki i dodajemy: mleko w proszku, masło, miód, waniliowy cukier puder oraz mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy :) Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce :) Ostrzegam - długo w lodówce nie wytrzyma :) Zniknie w mgnieniu oka :)
Cały słoiczek ma (200 g) około 829 kcal :) dla 1 porcji (20 g) to jedyne 79 kcal. Zdrowych kalorii :)
W 100 g produktu znajdziemy:
13,8 g białka,
26,1 g to tłuszcze,
26,1 g to tłuszcze,
29,9 g węglowodanów oraz
2,8 g błonnika
2,8 g błonnika
ciekawy pomysł, bardzo lubię takie różne kremy, na pewno by mi taki smakował:) najczęściej stosuje je jako dodatek do deserów albo lodów:)
OdpowiedzUsuńZainteresowałaś mnie tym przepisem :) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńwykonanie takiego kremu jest w moim przypadku niebezpiecznym posunięciem ;P
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, a w dodatku o smaku moich ulubionych słodyczy <3
OdpowiedzUsuńBardzo zaciekawił mnie ten pomysł. Uwielbiam kinder bueno, a nie wskazane jest mi jedzenie słodyczy ze sklepu. Chciałabym jutro zrealizować przepis. Ale nie mam mleka w proszku :( Czy myślisz, że wyjdzie bez tego?
OdpowiedzUsuńNiestety mleko w proszku jest tutaj istotne - to ono nadaje konsystencję, jest takim składnikiem wiążącym :) Możliwe, że można to zastąpić jakimś serkiem naturalnym bądź homogenizowanym ale tego jeszcze nie wypróbowałam :D
UsuńOj to chyba nie uda mi się jutro tego zrobić :(
UsuńZrobiłam. Włożyłam do lodówki, zobaczymy czy będzie dobre. Narzeczonemu smakuje, to już coś :D
Usuńbardzo dobry.,już zjadłam dwie miski:)
OdpowiedzUsuń