środa, 21 stycznia 2015

478. Środa z omletem

 Środa rozpoczęta omletem kukurydzianym :) Były małe problemy przy przewracaniu ale w efekcie końcowym nie wygląda aż tak strasznie. :) Wynagrodził wszystko swoim smakiem :)

Kukurydziany omlet z bananem, orzechami, dżemem gruszkowym i syropem daktylowym


Omlet kukurydziany

Składniki:

  • 2 jajka (żółtko i białko osobno)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • banan (rozgnieciony widelcem)
  • ewentualnie odrobina mleka do rozcieńczenia masy
  • do podania ulubione słodkie dodatki 
Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną masę. Żółtka mieszamy widelcem dodajemy jogurt, mąkę, otręby oraz połowę rozgniecionego banana - mieszamy. Do całej masy delikatnie dodajemy białko - mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym gazie pod pokrywką. Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza to znak, że należy przewrócić nasz omlet (metoda dowolna :) ). Dosmażamy z 3 min. i przekładamy na talerz. Podajemy z dżemem i bananem


 Miłego dnia :)


21 komentarzy :

  1. Wygląda cudownie, aż chce się spróbować,
    nigdy nie robiłam kukurydzianego :) ale zostałam zachęcona :)

    pozdrawiam i zapraszam: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale nie wygląda źle, naprawdę! Jak dla mnie wygląda mega smacznie, a te dodatki - no idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Każdy dzień z omletem jest pozytywny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też miałam chęć na omlet kukurydzany ale stanęło na owsiance :) Ale jutro już musi być omlet :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dziwię się, że były kłopoty z obracaniem! Jest taki pulchny i gruby *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. Znowu dżem gruszkowy i keczup :D Ale tym razem na fajowym omlecie, nic nie widać po niem, żebyś miała jakiekolwiek problemy z przewracaniem.
    Czym są te małe pociski w miseczce obok? Nie miałabym nic przeciwko oberwaniu takim :P

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłąm kukurydzianego, pyszny jest (:

    OdpowiedzUsuń
  8. Kukurydziany grubasek- idealny na poranek <3

    OdpowiedzUsuń
  9. podasz przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki ;) ile to będzie gram mąki? mam małe łyżki:D serio :D

      Usuń
    2. hmmm myślę, że z 30-35 g :)

      Usuń
  10. to może u mnie będzie czwartek z omletem? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie! A co masz tam w tej miseczce?:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudnie wygląda i bardzo puchato ;) Ale te pekanki w skorupkach jeszcze bardziej przyciągają mój wzrok :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniały i puszysty, mnóstwo świetnych inspiracji na śniadania na Twoim blogu - będę zaglądać ;-)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)