sobota, 31 stycznia 2015

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną


Dziś przybywam do Was z propozycją obiadową :) 
Minimalistycznie ale bardzo smacznie :)


 

Papryka faszerowana kaszą jęczmienną

Składniki:
  • 6 szt. papryk
  • 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 3 szklanki wody
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ulubione przyprawy/zioła: bazylia, pietruszka, tymianek, pieprz, sól, suszone pomidory, czarnuszka, czosnek
Przygotowanie: 

Kaszę gotujemy w 3 szklankach wody. Kiedy wchłonie całą wodę wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki z przyprawami i tak je dusimy pod przykryciem. Pieczarki mieszamy z kaszą. Z papryki ścinamy górną część, nie odcinając ogonka. Usuwamy włókna i nasiona. Nadziewamy nasze papryki i wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną (można pominąć). Nasze papryki podlewamy szklanką wody. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200'C) i pieczemy  przez 40 min. Podajemy z ulubioną sałatką i zajadamy :) Na zimno jest równie smaczna jak na ciepło :) Smacznego :) 


17 komentarzy :

  1. Robiłam kiedyś papryki faszerowane, ale u mnie był ryż, kukurydza, pomidory i mięso. Akurat to jest takie uniwersalne danie, że można wpakować tam chyba wszystko zgodnie z naszymi preferencjami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dzisiaj właśnie robię faszerowane papryki na obiad ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Chociaż pewnie nie podołałabym całej papryce. Jakoś nie przepadam za tym warzywem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musiało być pyszne! Uwielbiam kaszę jęczmienną i pieczarki, a dodałabym jeszcze kukurydzy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! Uwielbiam faszerowane papryki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jadłam kiedyś nadziane kuskusem z pieczarkami i była pycha :D ale podejrzewam że z jakimkolwiek nadzieniem smakowały by świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam faszerowane warzywa, jednak z papryką w rankingu wygrywa chyba jednak bakłażan :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nadziewałam paprykę ale ryżem, muszę z kaszą wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wieki jej nie robiłam, ale teraz nie ma niestety sezonu na paprki, cena jak z kosmosu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Robię takie danie dość regularnie, bardzo polecam jako urozmaicenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubie takie! Świetna na imprezy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam faszerowane warzywa, choć papryki nigdy w takiej formie nie jadłam, ale podoba mi się połączenie kaszy jęczmiennej z pieczarkami ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)