Dziś przybywam do Was z propozycją obiadową :)
Minimalistycznie ale bardzo smacznie :)
Papryka faszerowana kaszą jęczmienną
Składniki:
- 6 szt. papryk
- 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 3 szklanki wody
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- ulubione przyprawy/zioła: bazylia, pietruszka, tymianek, pieprz, sól, suszone pomidory, czarnuszka, czosnek
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w 3 szklankach wody. Kiedy wchłonie całą wodę wyłączamy gaz i odstawiamy kaszę. Cebulę podsmażamy, dodajemy pieczarki z przyprawami i tak je dusimy pod przykryciem. Pieczarki mieszamy z kaszą. Z papryki ścinamy górną część, nie odcinając ogonka. Usuwamy włókna i nasiona. Nadziewamy nasze papryki i wkładamy je do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną (można pominąć). Nasze papryki podlewamy szklanką wody. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200'C) i pieczemy przez 40 min. Podajemy z ulubioną sałatką i zajadamy :) Na zimno jest równie smaczna jak na ciepło :) Smacznego :)
Robiłam kiedyś papryki faszerowane, ale u mnie był ryż, kukurydza, pomidory i mięso. Akurat to jest takie uniwersalne danie, że można wpakować tam chyba wszystko zgodnie z naszymi preferencjami. :)
OdpowiedzUsuńO, dzisiaj właśnie robię faszerowane papryki na obiad ;D
OdpowiedzUsuńPycha jadłam :**
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Chociaż pewnie nie podołałabym całej papryce. Jakoś nie przepadam za tym warzywem.
OdpowiedzUsuńAle to musiało być pyszne! Uwielbiam kaszę jęczmienną i pieczarki, a dodałabym jeszcze kukurydzy :)
OdpowiedzUsuńPychota! Uwielbiam faszerowane papryki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam paprykę faszerowana!
OdpowiedzUsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńjadłam kiedyś nadziane kuskusem z pieczarkami i była pycha :D ale podejrzewam że z jakimkolwiek nadzieniem smakowały by świetnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam, koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane warzywa, jednak z papryką w rankingu wygrywa chyba jednak bakłażan :)
OdpowiedzUsuńnadziewałam paprykę ale ryżem, muszę z kaszą wypróbować :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie obiady <3
OdpowiedzUsuńWieki jej nie robiłam, ale teraz nie ma niestety sezonu na paprki, cena jak z kosmosu!
OdpowiedzUsuńRobię takie danie dość regularnie, bardzo polecam jako urozmaicenie :)
OdpowiedzUsuńLubie takie! Świetna na imprezy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :) Uwielbiam faszerowane warzywa, choć papryki nigdy w takiej formie nie jadłam, ale podoba mi się połączenie kaszy jęczmiennej z pieczarkami ;)
OdpowiedzUsuń