Dziś śledzie w zalewie octowej. Jedna wersja sprawdzona i niezastąpiona a druga dopiero przed testem próbnym :) Czy nastąpi zmiana faworyta ? Tego dowiem się przy wigilijnym stole :)
Dziś podam wam 2 przepisy. Do pierwszego przepisu przekona się każdy sceptyk śledziowy :)
Śledzie w zalewie octowej
(wersja pierwsza)
Składniki:
·
1
kg śledzi
·
2
duże cebule
·
3
szklanki wody
·
1
szklanka octu
·
10
ziaren pieprzu
·
3
liście laurowe
·
4
ziarenka ziela angielskiego
·
2
łyżki cukru
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy 3 razy w lodowatej wodzie, potem zostawiamy je na 3h lub na całą noc w zimnej wodzie.
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z
cukrem i przyprawami. Pod koniec wlewamy ocet, wyłączamy gaz, przykrywamy
przykrywką i odstawiamy garnek do czasu aż zalewa wystygnie. Cebulę kroimy na piórka, zasypujemy ją solą, żeby zmiękła. Odsączone śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie
warstwy śledzi i cebuli. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie
są dobre po 24h. Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
To mój faworyt. Najlepiej smakują w formie kanapki: chleb żytni-pszenny na zakwasie, śledzie, sałata i cebulka
Czas na drugą wersję - rosnąca w siłę konkurencja :)
Śledzie z dodatkiem goździków i czerwonej cebuli
(wersja druga)
·
1 kg śledzia matias (odsączonego z wody)
·
200 ml octu spirytusowego 10%
· 400 g cukru - te śledzie potrzebują tyle cukru. Jeśli wolisz mniej słodszą zalewę to dodaj połowę porcji - 200 g
·
550 ml wody
·
2 liście laurowe
·
15 sztuk ziela angielskiego
·
2 goździki
·
1 średnia marchewka
·
1 średnia biała cebula
·
1 średnia czerwona cebula
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy 3 razy w lodowatej wodzie, potem zostawiamy je na 3h lub na całą noc w zimnej wodzie.
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
Zalewa: do garnka wlewamy odmierzoną wodę, dodajemy cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie, dwa goździki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Następnie do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną marchewkę oraz cebulę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa będzie chłodna dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
Zalewa: do garnka wlewamy odmierzoną wodę, dodajemy cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie, dwa goździki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Następnie do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną marchewkę oraz cebulę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa będzie chłodna dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi, cebuli i marchewki. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie chowamy do lodówki i marynujemy przez 24h (najlepiej 2 dni). Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
Ciekawe czy nastąpi zmiana faworyta :)
Bardzo śmieszne, po prostu bardzo śmieszne. xD
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl ;)
OdpowiedzUsuńulubiony przysmak mojego taty :D
OdpowiedzUsuńŁadne dekoracje słoiczków! :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądaj i inspirują świątecznie
OdpowiedzUsuńDruga wersja-super
OdpowiedzUsuńPrzez ile czasu można tak przechowywać śledzie?
OdpowiedzUsuńU mnie stały miesiąc i było z nimi wszystko ok :)
Usuńja tak robię od wielu lat,bardzo pysznę
OdpowiedzUsuńa kiedy goździki dodać?
OdpowiedzUsuńPodczas przygotowania zalewy, dokładnie po liściu laurowym
UsuńUwielbiam sledzie pod kazda postacia - dzieki za przepis, mam malenka uwage - w pierwszej wersji skladniki podane na szklanki - w drugiej w ml - :( Skorzystam z tego przepisu napewno - dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKorzystałam z dwóch różnych przepisów. Postaram się poprawić gramaturę. Pozdrawiam
UsuńPo co moczyć śledzie w lodówce.? to chyba zbyteczne, można w temp. pokojowej ?
OdpowiedzUsuńBałam się zostawić śledzie na całą noc w temperaturze pokojowej.
UsuńCzy aby na pewno 400 g cukru???tyle to ja do bezy daję:))
OdpowiedzUsuńFaktycznie.Sądzę,że to pomyłka,ale powinna być dawno poprawiona.
UsuńTak, ta ilość jest odpowiednia. Tutaj podaję link do oryginalnej wersji przepisu - https://madameedith.com/przepis/sledzie-matias/
UsuńWspaniałe śledzie! Spróbujemy ich, dziękuję za przepis :) Zapraszam do mnie na śledzie w pomidorach https://sprawdzonakuchnia.pl/sledzie-w-pomidorach/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dla mnie zbyt dużo octu ja robię tak 5 szklanek wody 1szklanka octu , łyżka cukru,przyprawy wychodzą
UsuńBardzo dobre już robiłam, tylko trzeba poczeka parę dni aby kolor się zmienił ja robiłam samej czerwonej cebuli miały dobry smak,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowe informacje. Super
OdpowiedzUsuń