Wypatrzyłam wczoraj w internecie przepis na razowy chleb z żurawiną. Nie mogłam się mu oprzeć i wieczorem zabrałam się za jego realizację :)
Oryginalny przepis znajduje się na tej stronie: Razowy Chleb z Żurawiną - przepis autorstwa Pauli
Ja do swojego chleba użyłam mąki żytniej i zmniejszyłam ilość miodu oraz żurawiny. Chleb jest ciężki ale zarazem bardzo miękki, żurawina dodaje mu fajnego słodko-kwaśnego posmaku.
A to moje dzisiejsze śniadanie
Żytni chleb z żurawiną poddany z domową konfiturą czereśniową oraz serek wiejski z domową konfiturą śliwkową
Przepis na Żytni Chleb z Żurawiną
Składniki na 1 bochenek (mała keksówka):
- 300ml mleka
- 2 łyżki masła
- 40g świeżych drożdży
- 25g miodu
- 500g mąki żytniej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 100g suszonej żurawiny
- Do wysmarowania i obsypania formy: odrobina margaryny i mąki
Mleko wraz z masłem i drożdżami umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu aż będzie letnie. Następnie do miodu, mąki, soli oraz żurawiny dodajemy mieszankę z mleka. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy je w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (do 1h).
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, ponownie pozostawiamy je na ok 30 minut. Następnie pieczemy w rozgrzanym do 200'C piekarniku przez ok 40 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy je do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, ponownie pozostawiamy je na ok 30 minut. Następnie pieczemy w rozgrzanym do 200'C piekarniku przez ok 40 minut.
Miłego Dnia :):) Ja uciekam na rynek :) a potem korzystam ze słońca :)
Ale ładny ten chleb, taki zbity:) No i czereśniowa konfitura... ja bym ją jadła prosto ze słoiczka♥
OdpowiedzUsuńprosto ze słoiczka...?? hehe bardzo dobrze byś zrobiła, taka jest najlepsza :)
Usuńświetny pomysł, bardzo lubię żurawinę:) ja bym dała jej jeszcze więcej do chlebka:D
OdpowiedzUsuń