Widziałam, że serniczki z patelni cieszą się dużym powodzeniem w blogosferze - ja postanowiła je zrobić w piekarniku :) I wyszły smaczne :)
Serniczki z piekarnika z borówkami, domową konfiturą wiśniową oraz Miód z Cynamonem
Serniczki bez dodatków :)
Dostawa czekolady prosto z Czech :) Kto to zje...? :)
Przepis na serniczki z piekarnika:
Składniki: (15 szt. serniczków)
- 300g warogu,
- 1 łyżeczka syropu z agawy i łyżeczka cukru pudru (lub inna substancja słodząca)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- borówki
Przygotowanie:
Białka wraz ze szczyptą soli ubić. W osobnym naczyniu ubić żółtka z substancją słodzącą oraz proszkiem do pieczenia. Dodać twaróg i mąkę - wszystko wymieszać. Dodać białko i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Następnie obsypujemy ręce mąką i z ciasta formujemy kulki. Kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy je łyżką. Wciskamy po jednej borówce. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C (z termoobiegiem) na 12 min. (do czasu zarumienienia - na suchy patyczek). Wyciągamy z piekarnika, dekorujemy i zajadamy :) Smacznego !
Wartość kaloryczna ------> cała porcja (15 serniczków) 695 kcal - bez dodatków
100 g - 160 kcal
Wartość kaloryczna ------> cała porcja (15 serniczków) 695 kcal - bez dodatków
100 g - 160 kcal
Miłego Dnia ! :)
Patrycja T.
Wspaniałe te serniczki :D
OdpowiedzUsuńAle zazdroszczę tej czekolady! *.*
OdpowiedzUsuńMniam .. ale zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńPycha czekolady
serniczki wyglądają pysznie !! a czekolady nie lubię , jedynie ze gorzka ;)
OdpowiedzUsuńCzas popracować w kuchni!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń