sobota, 19 lipca 2014

Chleb mleczny

Istny upał, a co robi Patrycja...? Piecze chleb :) Musiałam wypróbować ten przepis, nie mogłam czekać :D Warto było :) Puszysty, mleczny i z nutą masełka. Już widzę go z domową konfiturą :) Może być również pieczony w formie chałki :) Nadaje się idealnie :)






Chleb mleczny

Składniki:
  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki (100 g) mąki pełnoziarnistej
  • 25 g drożdży
  • 1,5 szklanki (320 ml) letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:
  • W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję.
  • W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło
  • Podgrzewamy mleko i odstawiamy
  • Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, mleko i masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 5 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min.). 
  • Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy do foremki (wymiary: długość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm) wysmarowanej masłem i osypanej mąką. Chleb nacinamy wzdłuż nożem. Odstawiamy do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem rozmąconym  łyżką mleka lub samą wodą. Pieczemy przez 25 min w 210'C. Wyciągamy na kratkę, studzimy i zajadamy. Smacznego.

Podpis
Podpis

23 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Tak pachnie ale drożdżówką nie jest ;p

      Usuń
    2. Bo brakuje jajek i nie jest słodki :) Ale apetyczny...

      Jakim aparatem robisz zdjęcia?

      Usuń
  2. Czy nie byłoby problemem podanie gramów na szklanki, jeśli chodzi o mąkę i mleko? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. do tego dżem, szklanka mleka i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki chleb mleczny to smak dzieciństwa! :) Że Ci się chce chleb piec na takie upały...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ojej, ojej! śliczny wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak delikatnie i puszyście! Jestem za!

    OdpowiedzUsuń
  7. już gdzieś widziałam ten mleczny!
    musze go zrobić :)
    z miodem ^^

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny Ci wyrósł :) domowe pieczywo najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak delikatnie, rozpływam się *.*

    OdpowiedzUsuń
  10. Pierwszy raz widzę taki chleb. W przyszłości wypróbuję, bo na razie piekę na zakwasie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  12. szalony chlebek, bardzo kuszący :) Mam ochotę spróbować takiej kromki posmarowanej miodem :D

    OdpowiedzUsuń
  13. już na pierwszy rzut oka prezentuje się wybornie :)
    masz rację, idealnie pasowałaby do tego chlebka taka domowa konfitura mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  14. o tym chlebie słyszałam same dobre rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki puszysty i mięciutki... Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ludzie , zlitujcie się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeśli ktoś podaje przepis to proszę , zawsze podajcie wymiar foremki !!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zlitowałam się i podaję wymiary foremki.
      długość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm

      Usuń
    2. Dziękuję . Pozdrawiam i życzę udanych wypików . !

      Usuń
  17. Wygląda pysznie - idealny na śniadanko. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)