Istny upał, a co robi Patrycja...? Piecze chleb :) Musiałam wypróbować ten przepis, nie mogłam czekać :D Warto było :) Puszysty, mleczny i z nutą masełka. Już widzę go z domową konfiturą :) Może być również pieczony w formie chałki :) Nadaje się idealnie :)
Chleb mleczny
Składniki:
- 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
- 3/4 szklanki (100 g) mąki pełnoziarnistej
- 25 g drożdży
- 1,5 szklanki (320 ml) letniego mleka
- 30 g roztopionego masła
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
- W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję.
- W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło
- Podgrzewamy mleko i odstawiamy
- Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, mleko i masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 5 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min.).
- Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy do foremki (wymiary: długość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm) wysmarowanej masłem i osypanej mąką. Chleb nacinamy wzdłuż nożem. Odstawiamy do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem rozmąconym łyżką mleka lub samą wodą. Pieczemy przez 25 min w 210'C. Wyciągamy na kratkę, studzimy i zajadamy. Smacznego.
Tak jakby drożdżówka ;P
OdpowiedzUsuńTak pachnie ale drożdżówką nie jest ;p
UsuńBo brakuje jajek i nie jest słodki :) Ale apetyczny...
UsuńJakim aparatem robisz zdjęcia?
Czy nie byłoby problemem podanie gramów na szklanki, jeśli chodzi o mąkę i mleko? ;)
OdpowiedzUsuńZrobione :)
Usuńdo tego dżem, szklanka mleka i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńTaki chleb mleczny to smak dzieciństwa! :) Że Ci się chce chleb piec na takie upały...;)
OdpowiedzUsuńojej, ojej! śliczny wyszedł :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie i puszyście! Jestem za!
OdpowiedzUsuńjuż gdzieś widziałam ten mleczny!
OdpowiedzUsuńmusze go zrobić :)
z miodem ^^
piękny Ci wyrósł :) domowe pieczywo najlepsze!
OdpowiedzUsuńco to lubi w upał! :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie, rozpływam się *.*
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki chleb. W przyszłości wypróbuję, bo na razie piekę na zakwasie. :)
OdpowiedzUsuńszalony chlebek, bardzo kuszący :) Mam ochotę spróbować takiej kromki posmarowanej miodem :D
OdpowiedzUsuńjuż na pierwszy rzut oka prezentuje się wybornie :)
OdpowiedzUsuńmasz rację, idealnie pasowałaby do tego chlebka taka domowa konfitura mmm :)
o tym chlebie słyszałam same dobre rzeczy ;)
OdpowiedzUsuńTaki puszysty i mięciutki... Pycha!
OdpowiedzUsuńLudzie , zlitujcie się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeśli ktoś podaje przepis to proszę , zawsze podajcie wymiar foremki !!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńZlitowałam się i podaję wymiary foremki.
Usuńdługość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm
Dziękuję . Pozdrawiam i życzę udanych wypików . !
UsuńWygląda pysznie - idealny na śniadanko. Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńSama chętnie przygotuję ten chlebek.
OdpowiedzUsuń