piątek, 1 sierpnia 2014

Bułki pełnoziarniste z ziarnami

Kolejny przepis dla Was do wypróbowania :) Pełnoziarniste bułeczki z ziarnami. Domowe pieczywo....jak go nie lubić ? :)








Pełnoziarniste bułki z ziarnami - idealne na śniadanie
szt. 6

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 0,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 300 ml - 320 ml wody/mleka
  • 2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • jajko i łyżka mleka
  • mieszanka ziaren "Słoneczne Pola" (słonecznik, sezam, siemię lniane) - "Ziarenkowo"
Przygotowanie:

W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję.

W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło

Do miski przesiewamy obie mąki. Robimy w mące dołek i przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, letnią wodę/mleko i roztopione masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto jest na początku dość klejące należy więc podsypać troszeczkę mąki. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 10 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min - 90 min). Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 6 części o wadze ok 115 g. i formujemy bułeczki. Gotowe bułki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. do podrośnięcia. Następnie smarujemy je jajkiem rozmieszanym z mlekiem i posypujemy ziarenkami. Pieczemy w temperaturze 190 'C przez 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kratkę aby wystygły. Potem zajadamy :) Smacznego ! Polecam są pyszne :)


Podpis
Podpis

19 komentarzy :

  1. Z chęcią porwałabym jedną, jeszcze ciepłą. Świeże pieczywo z masełkiem to coś, co zawsze będzie miało dla mnie wyjątkowy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! I ile tych ziarenek, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jeszcze ciepłe bułki, które niemal rozpływają się w ustach... mmm rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki są takie delikatne i wyglądają tak pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale co jest mdłe? :) MI masło orzechowe bez soli i cukru smakuje :) Te naturalne jest minimalnie posolone tak więc jedząc je czasami mam wrażenie ze jem te naturalne :)

    A bułeczki wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A już rozumiem :) Nie wiem czy jadłaś masło orzechowe bez soli i cukru z Primaviki ale jeśli lubisz same orzeszki ziemne (zmielone) to powinno Ci posmakować... A powiem Ci że pachnie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie aż ślinka cieknie ! heh można zamówić od Ciebie domowe pieczywo ?! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lle ja bym dała żeby mi takie śliczne i idealne domowe bułeczki bezglutenowe wyszły ...
    No cóż muszę się tylko napatrzeć na twoje i już ! ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Królowa no!
    Ja już chyba wiem jaki będzie mój kolejny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. domowe pieczywo wymiataa ! :D
    nawet w piekarni takich bułek nie dostanę jak te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. domowego pieczywa nie można nie lubić!
    jest najlepsze i tyle :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiej wypaśnej bułeczki to się w sklepie nie dostanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny przepis na domowe pieczywo od ciebie zapisany! Tylko kiedy ja to zdążę wszystko upiec? :D

    OdpowiedzUsuń
  14. nie ma w składnikach wody, a jest w przepisie, to ile tej wody??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nastąpiło małe niedopatrzenie, przepraszam. Do przygotowania tych bułek potrzebne będzie ok 300 ml - 320 ml wody lub mleka.

      Usuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)