środa, 14 czerwca 2017

Bułki orkiszowo-kukurydziane

Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa :) Z robotem kuchennym Chef XL KVL4170W marki Kenwood domowe pieczywo powstaje i znika w mgnieniu oka 😊 Piekę te bułki już 3 raz 😊 i nie marudzę, że ręce znów wybrudzę. Robot kuchenny połowę pracy zrobi za mnie. Mógłby jeszcze bułki formować i na blaszkę przerzucać. Haha przywiązałam się do niego 😊😍😍😍




Bułki orkiszowo-kukurydziane

Składniki ( 8 - 9 szt.):
  • 400 g mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 320 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru


Do posypania: sezam, czarnuszka, mak

Przygotowanie:
  • Drożdże rozcierasz z cukrem i odstawiasz. Czekasz aż zaczną pracować
  • Mleko wraz z masłem podgrzewasz w rondelku. Mieszanka ta musi być letnia
  • Do miski wsypujesz mąki, robisz w nich wgłębienie i dodajesz drożdże. Zasypujesz wgłębienie.
  • Dodajesz sól, mleko z masłem - miksujesz lub wyrabiasz ciasto ręcznie. Ciasto musi ładnie odchodzić od miski/dłoni
  • Miskę z ciastem odstawiasz w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
  • Po tym czasie formujesz bułeczki, układasz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładasz w ciepłe miejsce aby podrosły. Smarujesz je jajkiem rozbełtanym z mlekiem, posypujesz sezamem lub innym ziarnem. Pieczesz bułki przez 25 min w 200'C. Czekasz aż bułki ładnie się zarumienią a od spodu kiedy w nie zapukasz usłyszysz pusty odgłos. Upieczone bułki odkładasz na kratkę i czekasz jak ostygną. Smacznego.

2 komentarze :

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)