Nie ma nic lepszego od domowego pieczywa :) Z robotem kuchennym Chef XL KVL4170W marki Kenwood domowe pieczywo powstaje i znika w mgnieniu oka 😊 Piekę te bułki już 3 raz 😊 i nie marudzę, że ręce znów wybrudzę. Robot kuchenny połowę pracy zrobi za mnie. Mógłby jeszcze bułki formować i na blaszkę przerzucać. Haha przywiązałam się do niego 😊😍😍😍
Bułki orkiszowo-kukurydziane
Składniki ( 8 - 9 szt.):
- 400 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 320 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 15 g świeżych drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Do posypania: sezam, czarnuszka, mak
Przygotowanie:
- Drożdże rozcierasz z cukrem i odstawiasz. Czekasz aż zaczną pracować
- Mleko wraz z masłem podgrzewasz w rondelku. Mieszanka ta musi być letnia
- Do miski wsypujesz mąki, robisz w nich wgłębienie i dodajesz drożdże. Zasypujesz wgłębienie.
- Dodajesz sól, mleko z masłem - miksujesz lub wyrabiasz ciasto ręcznie. Ciasto musi ładnie odchodzić od miski/dłoni
- Miskę z ciastem odstawiasz w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie formujesz bułeczki, układasz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładasz w ciepłe miejsce aby podrosły. Smarujesz je jajkiem rozbełtanym z mlekiem, posypujesz sezamem lub innym ziarnem. Pieczesz bułki przez 25 min w 200'C. Czekasz aż bułki ładnie się zarumienią a od spodu kiedy w nie zapukasz usłyszysz pusty odgłos. Upieczone bułki odkładasz na kratkę i czekasz jak ostygną. Smacznego.
Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńWlasnie je robię. Rosna pysznie. Dam znac jak sie upieka.
OdpowiedzUsuńAle pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńA jeśli ktoś ma tylko suszone drożdże to ile użyć?
OdpowiedzUsuń7 g suszonych to 25 g drożdży świeżych. Wsypałabym pól opakowania. Nie korzystam z takich drożdży więc nie wiem jak one się zachowają.
Usuń7g nie zaszkodzi
UsuńNa pewno skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńTen wpis zachęcił mnie do wypróbowania tego przepisu.
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie apetycznie.
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie
OdpowiedzUsuńBułeczki świeżutkie idealne na pyszne śniadanie.
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja
OdpowiedzUsuń