Na niepogodę najlepsze jest ciacho drożdżowe :) To działamy
Ciasto orkiszowe, drożdżowe z rabarbarem słodzone ksylitolem
Składniki:
Ciasto:
- 500 kg mąki orkiszowej jasnej
- 100 g ksylitolu/ cukru
- 30 g świeżych drożdży + łyżeczka ksylitolu/ cukru do roztarcia drożdży
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 100 g roztopionego masła
- 500 g rabarbaru
Kruszonka:
- 80 g mąki
- 50 g ksylitolu
- 50 g masła
Wszystko wrzucamy do misy robota kuchennego i mieszamy przy pomocy mieszadła typu "K"
Jeśli natomiast nie posiadasz robota kuchennego to wszystkie składniki zagniatasz ręcznie aż powstanie kruszonka.
Przygotowanie:
- Drożdże zasypujesz ksylitolem, rozcierasz i odstawiasz. Czekasz jak zaczną "pracować"
- W rondelku podgrzewasz mleko - musi być letnie
- W rondelku roztapiasz masło - jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś
- Jajka ubijasz z ksylitolem/cukrem na puszystą masę
- Dodajesz przesianą mąkę. W mące robisz dołek - wlewasz drożdże - zasypujesz dołek. Dolewasz mleko. Miksujesz/zagniatasz cisto przez kilka minut. W robocie kuchennym zajmuje to chwilę (używasz mieszadła typu "hak" przeznaczonego do drożdżowego ciasta)
- Po kilku minutach dodajesz roztopione masło. Miksujesz do czasu aż masło połączy się z ciastem.
- Gotowe ciasto odstawiasz w ciepłe miejsce na 1h - tzn. czekasz kiedy podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie obierasz i myjesz rabarbar.
- Blaszkę do pieczenia ciasta smarujesz masłem/olejem i osypujesz mąką.
- Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość to przekładasz je do blaszki, kładziesz pokrojony rabarbar, posypujesz wszystko kruszonką i odstawiasz na 30 min. aby ciasto podrosło.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180'C przez 35 - 45 min. Wszystko zależy od piekarnika. Pieczemy tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Drożdżowe zawsze najlepsze!
OdpowiedzUsuńIdealne do kawki :)
OdpowiedzUsuńSuper prosta propozycja
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuń