wtorek, 13 czerwca 2017

Ciasto orkiszowe, drożdżowe z rabarbarem

Na niepogodę najlepsze jest ciacho drożdżowe :) To działamy



Ciasto orkiszowe, drożdżowe z rabarbarem słodzone ksylitolem

Składniki:

Ciasto:
  • 500 kg mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g ksylitolu/ cukru
  • 30 g świeżych drożdży + łyżeczka ksylitolu/ cukru do roztarcia drożdży
  • 3 jajka
  • szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 500 g rabarbaru
Kruszonka:
  • 80 g mąki
  • 50 g ksylitolu
  • 50 g masła
Wszystko wrzucamy do misy robota kuchennego i mieszamy przy pomocy mieszadła typu "K"
Jeśli natomiast nie posiadasz robota kuchennego to wszystkie składniki zagniatasz ręcznie aż powstanie kruszonka.

Przygotowanie:

  • Drożdże zasypujesz ksylitolem, rozcierasz i odstawiasz. Czekasz jak zaczną "pracować"
  • W rondelku podgrzewasz mleko - musi być letnie
  • W rondelku roztapiasz masło - jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś
  • Jajka ubijasz z ksylitolem/cukrem na puszystą masę
  • Dodajesz przesianą mąkę. W mące robisz dołek - wlewasz drożdże - zasypujesz dołek. Dolewasz mleko. Miksujesz/zagniatasz cisto przez kilka minut. W robocie kuchennym zajmuje to chwilę (używasz mieszadła typu "hak" przeznaczonego do drożdżowego ciasta)
  • Po kilku minutach dodajesz roztopione masło. Miksujesz do czasu aż masło połączy się z ciastem.
  • Gotowe ciasto odstawiasz w ciepłe miejsce na 1h - tzn. czekasz kiedy podwoi swoją objętość. 
  • W międzyczasie obierasz i myjesz rabarbar.
  • Blaszkę do pieczenia ciasta smarujesz masłem/olejem i osypujesz mąką.
  • Kiedy ciasto podwoi już swoją objętość to przekładasz je do blaszki, kładziesz pokrojony rabarbar, posypujesz wszystko kruszonką i odstawiasz na 30 min. aby ciasto podrosło.
  • Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 180'C przez 35 - 45 min. Wszystko zależy od piekarnika. Pieczemy  tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)






5 komentarzy :

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)