środa, 14 stycznia 2015

Pan Rustico - chleb hiszpański. Styczniowa piekarnia Amber


Wiecie, że bardzo lubię piec różnego rodzaju chleby :) Nie mogłam więc przejść obojętnie obok akcji organizowanej  przez Amber :) W ramach Styczniowej Piekarni piekliśmy wszyscy chleb hiszpański Pan Rustico, który wybrała Ania z Bajkorady.



Pan Rustico

przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
STARTER
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.

Uwaga: Polecam do STARTERA użyć większego lub wyższego naczynia. Zaczyn dość szybko rośnie i potrafi uciec z miski :) Taki to z niego imprezowicz :)

CIASTO WŁAŚCIWE
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Mini instrukcja obrazkowa :)
abyście nie mieli już żadnej wymówki i upiekli chleb :)


24 h później
Upieczony chleb studzimy na kratce. Cieszymy oczy i powstrzymujemy się przed zjedzeniem piętki :)
Nie pozostało Wam nic innego tylko upiec ten chleb :) Chodź chleb jest czasochłonny to warto poświęcić mu chwilę ;) Wynagrodzi to nam wyśmienitym smakiem, chrupiącą skórką i delikatnym wnętrzem :) Nie ma nic lepszego niż zapach świeżego bochenka chleba :) To niech się Wam upiecze :)


Piekłam w towarzystwie:

31 komentarzy :

  1. Piękny! Jaki zgrabny bochenek! A instrukcja obrazkowa z pewnością niejednemu pomoże. Wspaniale się razem piekło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym mieć więcej wolnego czasu, by piec częściej domowe pieczywo :<

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały!
    Idealnie wypieczony.
    Dziękuję, że z nami piekłaś i zapraszam w lutym.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm ale rumiana skórka!
    wspaniały chlebek upiekłaś!
    dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie - takie domowe chleby są najlepsze :) Ciężko niestety kupić dobry chleb i większość to puchacze pełne wypełniaczy :/

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki kształtny bochen , jak z najlepszej piekarni

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny bochenek! Dziękuję za wspólny styczniowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda cudownie! Musiał być taki chrupiący i mięciutki w środku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie upieczony bochen chleba :) dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepiękny! Punkt dotyczący podziwiania jest niezwykle trudny w realizacji. Chce się go od razu zjadać ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyrośnięty, jak z najlepszej piekarni:-) Dziękuję za wspólne pieczenie:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiękne zdjęcia ! Piękna skórka i cały bochen.
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Galeria chleba imponująca i bardzo zachęcające do upieczenia, gratuluję udanego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  14. Moje ciasto mialo niestety inną konsystencję, ale chleb wyszedł pyszny:) ... Twój jest cudowny i taki wysoki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda jak z najlepszej piekarni, piękny!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ogromny. Cudo. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny i kształtny bochenek!
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mogłabym zamieszkać u Ciebie, bo pewnie codziennie pachnie tam świeżym chlebkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  19. A moje ciasto luźne było i nie dało się tak uformować :(
    dzięki za wspólny czas:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chleb wygląda wspaniale, a w towarzystwie prymulek bardzo wiosennie. Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nawet nie masz pojęcia jak bardzo lubię oglądać wypieki, jakie tworzysz. Żałuję tylko, że nie mogę ich posmakować. Ale Twój blog kojarzy mi się z takim domowym zaciszem i właśnie - z domowym pieczywem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny bochen Ci się upiekł :-) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  23. Kwiecisty bochenek i profesjonalna instrukcja obrazkowa. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny i tak równiutko nacięty!!! Miło było wspólnie piec, do następnego!!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękny Twój chleb, taki idealnie równy. Miło było razem piec, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniała instrukcja i bochenek piękny!

    OdpowiedzUsuń
  27. Nic tylko piec, z taką instrukcją na pewno mi się uda! :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudny bochen! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepiękny wyrósł! Dziękuję za wspólne pieczenie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)