wtorek, 6 lutego 2018

Chleb pszenno-żytni z garnka żeliwnego



Chleb pszenno - żytni na zakwasie, z garnka żeliwnego

Składniki: 


  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 ml letniej wody
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli


Przygotowanie:

Mąki, zakwas, olej, sól i wodę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto mikserem/robotem kuchennym ok 5 min. 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy w ciepłe miejsce na 3 godz. - 4 godz. aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie osypujemy ciasto mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wiklinowego lub miski osypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. aż chleb nam wyrośnie. 

Pod koniec czasu wyrastania bochenka rozgrzewamy w piekarniku garnek żeliwny - (garnek wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temp. 250'C i czekamy aż piekarnik uzyska tą temperaturę) Gdy chleb nam już wyrośnie to przekładamy go do rozgrzanego garnka żeliwnego. Garnek wkładamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 15 min. w 250'C i 25 min. w 200'C. Upieczony chleb studzimy na kratce kuchennej. Smacznego :)



2 komentarze :

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)