Składniki:
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 ml letniej wody
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąki, zakwas, olej, sól i wodę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto mikserem/robotem kuchennym ok 5 min.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 3 godz. - 4 godz. aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie osypujemy ciasto mąką i formujemy okrągły bochenek. Przekładamy go do koszyka wiklinowego lub miski osypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. aż chleb nam wyrośnie.
Pod koniec czasu wyrastania bochenka rozgrzewamy w piekarniku garnek żeliwny - (garnek wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temp. 250'C i czekamy aż piekarnik uzyska tą temperaturę) Gdy chleb nam już wyrośnie to przekładamy go do rozgrzanego garnka żeliwnego. Garnek wkładamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 15 min. w 250'C i 25 min. w 200'C. Upieczony chleb studzimy na kratce kuchennej. Smacznego :)

Pyszny chlebek :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńPyszny oraz wygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo dobrze. Ciekawe jak smakuje taki chleb. Preferuje dietetyczne bo się odchudzam.
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu i chlebek jest bardzo pyszny.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę 😊 Nie sądziłam, że ktoś tu jeszcze zagląda atym bardziej korzysta z przepisów. Jaka miła niespodzianka. Dziękuję 😍😍😍😍
UsuńWygląda przepięknie taki chlebek.
OdpowiedzUsuńa jak świetnie smakuje :)
UsuńZawsze nosiłam się z zamiarem wypiekania bułek/chleba samej w domu. Jednak przepisy na ciasto na zakwasie, drożdże oraz ilość poświęconego czasu skutecznie mnie odstraszały.
OdpowiedzUsuńOstatnio jednak dostałam w prezencje robota kuchennego. Zmieniłam też pracę - dzięki czasu mam trochę więcej czasu w domu. No i postanowiłam wypróbować kilku wypieków. Bułki już za mną i przyznam całkiem mi wyszły. Dzisiaj będę testować Twój przepis na chlebek. Trzymajcie kciuki. Mam nadzieję, że wyjdzie taki apetyczny jak na zdjęciu.
Miło czytać takie komentarze. Życzę samych udanych wypieków i czekam na dalsze informacje w sprawie odkrywania swojej pasji do wypiekania pieczywa :) Pozdrawiam.
UsuńNie ma to jak własny chlebek. Zupełnie inny, niepowtarzalny smak :)
OdpowiedzUsuńWłasny chleb jest najlepszy. Odkąd w domu robimy własny, sklepowy mi już nie smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Ciekawe jak smakuje? :) Przypuszczam, że taki jeszcze ciepły musi być obłędny...
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis! Muszę zaglądać na Twojego bloga częściej.
OdpowiedzUsuńUwielbiam zaglądać na Twojego bloga! Super przepis.
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek :D
OdpowiedzUsuńMega dobry wpis.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka:) Ale ja sobie robię zwykle żytni:)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuń