Bułki pełnoziarniste, puszyste, delikatne, pachnące jogurtem bułki :D Idealne na śniadanie.
Widać, że zawładnęły Waszą wyobraźnią bo wczoraj blog i instagram oszalał na ich punkcie :) Nawet się tego nie spodziewałam :) Dziś przygotowałam dla Was przepis :)
Zachęcam do pieczenia:)
Bułki pełnoziarniste na jogurcie
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 ml letniego mleka
- łyżka masła
- jajko
Dodatkowo:
sezam do posypania bułek
odrobina mleka do posmarowania bułek lub jajko wymieszane z mlekiem
Przygotowanie:
1. Mleko wraz z łyżką masła podgrzewamy - mleko nie może być gorące ! tylko letnie
2. Drożdże kruszymy w kubku i dodajemy łyżeczkę cukru - rozcieramy i odstawiamy na chwilę aby zaczęły pracować. Muszą uzyskać płynną konsystencję.
3. Do miski wsypujemy mąki, robimy dołek i dodajemy płynne drożdże. Zasypujemy dołek. Dodajemy jogurt, letnie mleko z masłem, jajko i sól. Zabieramy się za miksowanie (używamy haków do wyrabiania cista drożdżowego) Miksujemy tak od 7 - 10 min aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Jeśli robicie to ręcznie to czas wyrabiania ciasta wydłuży się.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 min. do podwojenia swojej objętości.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych kawałków z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min
5. Po tym czasie wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.
6. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C na 20 min. - 25 min.
7. Bułki studzimy na kratce a potem się już tylko zajadamy :) Smacznego :)
Piękne!
OdpowiedzUsuńIdealne do burgerów lub długo pieczonego mięsa.
Dziękuję :) Tak idealne są do burgerów :)
UsuńO, dokładnie z tym mi się skojarzyły! Świetne do burgerów zamiast sztucznych bułek, bo wyglądają równie perfekcyjnie, a w smaku muszą być nawet lepsze :)
UsuńNie dziwię się, bardzo łatwo oszaleć na ich puncie ;)
OdpowiedzUsuńna pewno zrobię zaraz po powrocie z wakacji! :)
OdpowiedzUsuńŁadne te twoje bułeczki :)
OdpowiedzUsuńIdealne! Nic więcej chyba nie trzeba o nich pisać. Na pewno nadają się zarówno do słodkich dodatków, burgerów czy zwykłych kanapek z serem i szynką. Zapisuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńdla mnie idealne do dżemu <3
OdpowiedzUsuńSławne te Twoje bułeczki :D
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie jakie były puchate :)
OdpowiedzUsuńZmniejszę trochę proporcję i robię już jutro! Na szczęście zostały mi jakieś drożdże, uf ;)
OdpowiedzUsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPrzecudne. :) Nie dziw się, że nam się spodobały. ;)
OdpowiedzUsuńTaki wypiek jest przepyszny.
OdpowiedzUsuń