czwartek, 2 lipca 2015

Bułki pełnoziarniste na jogurcie

Bułki pełnoziarniste, puszyste, delikatne, pachnące jogurtem bułki :D Idealne na śniadanie.

Widać, że zawładnęły Waszą wyobraźnią bo wczoraj blog i instagram oszalał na ich punkcie :) Nawet się tego nie spodziewałam :) Dziś przygotowałam dla Was przepis :) 
Zachęcam do pieczenia:)



Bułki pełnoziarniste na jogurcie




Składniki: (10 bułek)
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej 
  • 20 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml letniego mleka
  • łyżka masła
  • jajko

Dodatkowo:
sezam do posypania bułek
odrobina mleka do posmarowania bułek lub jajko wymieszane z mlekiem

Przygotowanie:

1. Mleko wraz z łyżką masła podgrzewamy - mleko nie może być gorące ! tylko letnie

2. Drożdże kruszymy w kubku i dodajemy łyżeczkę cukru - rozcieramy i odstawiamy na chwilę aby zaczęły pracować. Muszą uzyskać płynną konsystencję. 

3. Do miski wsypujemy mąki, robimy dołek i dodajemy płynne drożdże. Zasypujemy dołek. Dodajemy jogurt, letnie mleko z masłem, jajko i sól. Zabieramy się za miksowanie (używamy haków do wyrabiania cista drożdżowego) Miksujemy tak od 7 - 10 min aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Jeśli robicie to ręcznie to czas wyrabiania ciasta wydłuży się. 
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 min. do podwojenia swojej objętości.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych kawałków z których formujemy bułki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min

5. Po tym czasie wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.

6. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C na 20 min. - 25 min.

7. Bułki studzimy na kratce a potem się już tylko zajadamy :) Smacznego :)



14 komentarzy :

  1. Piękne!
    Idealne do burgerów lub długo pieczonego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tak idealne są do burgerów :)

      Usuń
    2. O, dokładnie z tym mi się skojarzyły! Świetne do burgerów zamiast sztucznych bułek, bo wyglądają równie perfekcyjnie, a w smaku muszą być nawet lepsze :)

      Usuń
  2. Nie dziwię się, bardzo łatwo oszaleć na ich puncie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno zrobię zaraz po powrocie z wakacji! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne! Nic więcej chyba nie trzeba o nich pisać. Na pewno nadają się zarówno do słodkich dodatków, burgerów czy zwykłych kanapek z serem i szynką. Zapisuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dla mnie idealne do dżemu <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Sławne te Twoje bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wyobrażam sobie jakie były puchate :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zmniejszę trochę proporcję i robię już jutro! Na szczęście zostały mi jakieś drożdże, uf ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecudne. :) Nie dziw się, że nam się spodobały. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki wypiek jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)