Na ciasto zawsze jest pora :) Jeśli szukasz przepisu na puchatą babkę to muszę Ciebie zmartwić, źle trafiłeś. Ten rodzaj babki to tzw. "piaski pustyni" :) Sypie się jak piasek ale jednocześnie rozpływa się w ustach :) Pamiętaj, im więcej użyjesz mąki ziemniaczanej tym bardziej babka będzie się "sypać" będzie "sucha" ale w pozytywnym słowa tego znaczeniu :)
Przepis na babkę piaskową pochodzi z bloga: Moje
Wypieki. Ja przepis tylko przetestowałam i swoje wrażenia opisałam
:)
Babka piaskowa -
"piaski pustyni"
Składniki:
·
150 g masła
·
200 g mąki ziemniaczanej
·
100 g mąki pszennej
·
3 jajka
·
150 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
·
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
·
ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem
na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić
od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając
miksować (za szybkie dodanie żółtek spowoduje zważenie się masy, nie ma to
jednak wpływu na efekt końcowy).
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach
lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną
pianę - delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę na babkę natłuścić
i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem.
Piec w temperaturze
160ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie
sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC.
Smacznego :-).
To są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń