środa, 3 maja 2017

Babka piaskowa

Na ciasto zawsze jest pora :) Jeśli szukasz przepisu na puchatą babkę to muszę Ciebie zmartwić, źle trafiłeś. Ten rodzaj babki to tzw. "piaski pustyni" :) Sypie się jak piasek ale jednocześnie rozpływa się w ustach :) Pamiętaj, im więcej użyjesz mąki ziemniaczanej tym bardziej babka będzie się "sypać" będzie "sucha" ale w pozytywnym słowa tego znaczeniu :)




Przepis na babkę piaskową pochodzi z bloga: Moje Wypieki. Ja przepis tylko przetestowałam i swoje wrażenia opisałam :)

Babka piaskowa - "piaski pustyni"
Składniki:

·        150 g masła
·        200 g mąki ziemniaczanej
·        100 g mąki pszennej
·        3 jajka
·        150 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
·        1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
·        ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
Masło zmiksować z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek spowoduje zważenie się masy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).
Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem.
Formę na babkę natłuścić i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC.
Smacznego :-).


1 komentarz :

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)