Dziś śniadanie prosto z lodówki, trochę ochłody na początek dnia :) Zrobione z domowych składników.
|
Serek wiejski z domową granolą rabarbarowo-ananasową oraz powidłami truskawkowo-bananowo-cynamonowymi/kawa
Teraz wracam do robienia przetworów z truskawek :) Sezon robienia zapasów rozpoczęty :)
Przepis
Granola rabarbarowo-ananasowa
Składniki:
- 200 g rabarbaru,
- 100 g - 150 g ananasa,
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 100 g płatków owsianych
- 20 g sezamu
- 20 g słonecznika
- 20 g pestek dyni
- 20 g wiórek kokosowych
- 20 g migdałów - posiekanych
Przygotowanie:
Rabarbar i ananas obieramy i kroimy. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu. Mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści, przykrywamy garnek i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Gotujemy do uzyskania konsystencji musu. Odstawiamy z gazu i dodajemy suche składniki i mieszamy. Masę rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni co jakiś czas mieszając. Pieczemy do momentu, aż granola będzie sucha.
Powidła truskawkowo-bananowe
Składniki: (2 małe słoiczki)
- 500g truskawek
- 1 szt. banana
- cynamon
Przygotowanie
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, kroimy na pół i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy truskawki puszczą sok dodajemy banana pokrojonego w plasterki oraz cynamon. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godz. - 2 godz. od czasu do czasu mieszając. Kiedy uzyskamy gęstą konsystencję powidła są gotowe.
Miłego Dnia ! :)
|
Smakowite śniadanko :) Ja też zaczynam robić przetwory!
OdpowiedzUsuńJa też mam taką miseczkę!!!
OdpowiedzUsuńWidzę, że tak jak ja eksperymentujesz z wiejskim, polecam Ci to o to eksperyment na miarę światową:-D
OdpowiedzUsuńhttp://siostraelwa.blogspot.com/2013/02/serek-wiejski-ala-chawa.html
jako skromna ososba, chyba wypada mi tak zareklamować ten wpis heheh :):)