Właśnie wyszedł z piekarnika, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje :) Jutrzejsze śniadanie będzie pyszne :)
Przepis na chleb pełnoziarnisty
Składniki: (1 bochenek)
- 500 g mąki pełnoziarnistej
- 1 czubata łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 25 g świeżych drożdży
- 350 ml chłodnej wody
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę wrzucić pokruszone drożdże, posypać cukrem i solą. Następnie dolać wody. Wszystko zagnieść na jednolitą masę tak aby ciasto same odchodziło od ręki (żeby się do niej nie przyklejało) :). Uformować bochenek i wrzucić do małej keksówki (wysmarowanej margarynom/masłem i obsypanej mąką). Odstawić chleb w ciepłe miejsce na 55 min do wyrośnięcia. Chleb przykryć ściereczką aby nie wysychał. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220'C przez 35-40 min :) Po upieczeniu chleb wyciągamy z piekarnika i blaszki. Chleb kładziemy na kratce aby odparował lub na desce i dwóch sztucach :) Powstrzymujemy się przed zjedzeniem i czekamy aż wystygnie :) :) Smacznego :)
Chlebek rewelacja ja dodałam otręby!!:))
OdpowiedzUsuńhmmm a jakiego typu mąkę użyłaś? :) ja ostatnio robiłam chyba z żytniej typu 2000 i zastanawiam się czy to nie jest powód moich chlebowych porażek ;p
OdpowiedzUsuńa jestem z Czerwieńska, rzadko piszę dokładną miejscowość, bo 90% ludzi i tak nie wie gdzie to jest ;D