poniedziałek, 15 lipca 2013

Ciasto jagodowe z kaszy manny z masą kokosowo-jogurtową podane z konfiturą jagodowo-lawendową

Oto co stworzyłam na niedzielny deser, dziś również pysznie smakowało :)





Składniki: (mała keksówka - 10 kawałków)


  • 500g jagód - im więcej tym lepiej (intensywniejszy smak) + 250g w całości aby wypełnić ciasto
  • 550 ml mleka
  • 90 g kaszy manny
  • opakowanie herbatników (do 30 szt. herbatników)
  • łyżeczka miodu
  • 20 ml syropu z agawy
pasta kokosowa

  • 50g wiórków kokosowych
  • 75g jogurtu naturalnego
Do podania
  • konfitura jagodowo-lawendowa
Przygotowanie:

Rozgnieść jagody, dodać miód i syrop z agawy, wymieszać. Do garnka wlać mleko i jagody, zagotować. Ciągle intensywnie mieszając aby mieszanka się nie zważyła. Dodać kaszę manną i nadal intensywnie mieszamy tym razem aby nie powstały gródki. Mieszamy do czasu uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmujemy garnek z gazu i odstawiamy kaszę do przestygnięcia. 

W międzyczasie przygotowujemy pastę kokosową: 

Wiórki kokosowe wsypujemy na rozgrzaną patelnie i na małym ogniu przez chwilę prażymy aż się delikatnie zarumienią. Następnie przesypujemy do pojemnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (do pasty można dodać miód lub inny składnik  słodzący). Na końcu wszystko mieszamy z jogurtem. Pasta jest gotowa. Następnie, dno blaszki wykładamy herbatnikami, dodajemy połowę masy z kaszy manny i polewamy wszystko pastą kokosową, posypujemy wszystko jagodami i nakładamy drugą połowę masy z kaszy manny. Na końcu układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy wszystko na kilka godzin do lodówki. Podajemy z różnego rodzaju dodatkami. Ja podałam z konfiturą jagodowo-lawendową oraz polałam syropem klonowym. Smacznego ! :)


11 komentarzy :

  1. mm.. ale ono aromatyczne musiało być:D!
    Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale ma kolor! Jagody są niezastąpione jednak: )

    OdpowiedzUsuń
  4. super ciacho ! i jakie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale kolor! :) Jagody to jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mocno jagodowe, mocno fioletowe. O ile za jagodami nie przepadam, to jednak ich kolor, a szczególnie kolor jagodowych wypieków robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ej świetne jest to ciasto!
    kocham jagody, wiec jest idealnie dla mnie <3
    nie przepadam za manna jednak mysle ze gdy tylko dorwe jakas pelnoziarnista, to sie skusze na to ciasto.
    brawo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny przepis!!! Muszę wypróbować!:)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)