Oto co stworzyłam na niedzielny deser, dziś również pysznie smakowało :)
Składniki: (mała keksówka - 10 kawałków)
- 500g jagód - im więcej tym lepiej (intensywniejszy smak) + 250g w całości aby wypełnić ciasto
 - 550 ml mleka
 - 90 g kaszy manny
 - opakowanie herbatników (do 30 szt. herbatników)
 - łyżeczka miodu
 - 20 ml syropu z agawy
 
- 50g wiórków kokosowych
 - 75g jogurtu naturalnego
 
Do podania
- konfitura jagodowo-lawendowa
 
Przygotowanie:
Rozgnieść jagody, dodać miód i syrop z agawy, wymieszać. Do garnka wlać mleko i jagody, zagotować. Ciągle intensywnie mieszając aby mieszanka się nie zważyła. Dodać kaszę manną i nadal intensywnie mieszamy tym razem aby nie powstały gródki. Mieszamy do czasu uzyskania gęstej konsystencji. Zdejmujemy garnek z gazu i odstawiamy kaszę do przestygnięcia. 
W międzyczasie przygotowujemy pastę kokosową: 
Wiórki kokosowe wsypujemy na rozgrzaną patelnie i na małym ogniu przez chwilę prażymy aż się delikatnie zarumienią. Następnie przesypujemy do pojemnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji (do pasty można dodać miód lub inny składnik  słodzący). Na końcu wszystko mieszamy z jogurtem. Pasta jest gotowa. Następnie, dno blaszki wykładamy herbatnikami, dodajemy połowę masy z kaszy manny i polewamy wszystko pastą kokosową, posypujemy wszystko jagodami i nakładamy drugą połowę masy z kaszy manny. Na końcu układamy kolejną warstwę herbatników. Wstawiamy wszystko na kilka godzin do lodówki. Podajemy z różnego rodzaju dodatkami. Ja podałam z konfiturą jagodowo-lawendową oraz polałam syropem klonowym. Smacznego ! :)
mm.. ale ono aromatyczne musiało być:D!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńAle ma kolor! Jagody są niezastąpione jednak: )
OdpowiedzUsuńMasz rację, jagody są niezastąpione :)
Usuńsuper ciacho ! i jakie zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńAle kolor! :) Jagody to jagody :)
OdpowiedzUsuńMocno jagodowe, mocno fioletowe. O ile za jagodami nie przepadam, to jednak ich kolor, a szczególnie kolor jagodowych wypieków robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńZdrowo na talerzu i pysznie!! :)
OdpowiedzUsuńej świetne jest to ciasto!
OdpowiedzUsuńkocham jagody, wiec jest idealnie dla mnie <3
nie przepadam za manna jednak mysle ze gdy tylko dorwe jakas pelnoziarnista, to sie skusze na to ciasto.
brawo!
Obłędny ma kolor!
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis!!! Muszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuń