niedziela, 4 sierpnia 2013

Konfitura Czereśniowa z Cynamonem i Goździkami

Dziś kolejny przetwór na zimowe wieczory :) Tym razem Konfitura Czereśniowa z Cynamonem i Goździkiem. Będzie idealna do herbatki, sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju śniadań :)





W trakcie gotowania




Składniki:


  • 1 kg czereśni
  • 400 g cukru (w zależności od upodobań smakowych)
  • 2 laski cynamonu
  • 3 szt. goździków

Przygotowanie

Czereśnie umyć, pozbawić ogonków i wydrylować. Umieści w garnku z głębokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby czereśnie puściły sok. Dorzucamy cynamon i goździki. Następnie postawić garnek na dużym ogniu, czekamy aż konfitura się zagotuje. Potem zmniejszamy gaz. Gotujemy tak przez 1,5 h od czasu do czasu mieszając (potrząsając garnek). Po tym czasie odstawiamy konfiturę na cały dzień. Następnego dnia gotujemy przez kolejne 2 h - czas gotowania zależy od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (przed tym wyciągamy cynamon), zakręcamy i pasteryzujemy. 
Pasteryzacja: Do garnka włóż ściereczkę następnie połóż słoiki i wlej wodę do połowy słoików. Postaw garnek na dużym ogniu i zaczekaj aż woda zacznie wrzeć następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka. Konfitura gotowa ! :)


3 komentarze :

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)