Dziś kolejny przetwór na zimowe wieczory :) Tym razem Konfitura Czereśniowa z Cynamonem i Goździkiem. Będzie idealna do herbatki, sprawdzi się również jako dodatek do różnego rodzaju śniadań :)
W trakcie gotowania
Składniki:
- 1 kg czereśni
- 400 g cukru (w zależności od upodobań smakowych)
- 2 laski cynamonu
- 3 szt. goździków
Przygotowanie
Czereśnie umyć, pozbawić ogonków i wydrylować. Umieści w garnku z głębokim dnem i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby czereśnie puściły sok. Dorzucamy cynamon i goździki. Następnie postawić garnek na dużym ogniu, czekamy aż konfitura się zagotuje. Potem zmniejszamy gaz. Gotujemy tak przez 1,5 h od czasu do czasu mieszając (potrząsając garnek). Po tym czasie odstawiamy konfiturę na cały dzień. Następnego dnia gotujemy przez kolejne 2 h - czas gotowania zależy od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków (przed tym wyciągamy cynamon), zakręcamy i pasteryzujemy.
Pasteryzacja: Do garnka włóż ściereczkę następnie połóż słoiki i wlej wodę do połowy słoików. Postaw garnek na dużym ogniu i zaczekaj aż woda zacznie wrzeć następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka. Konfitura gotowa ! :)
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńwww.anielskieprzysmaki.pl-o ty kusisz mnie.Kupuję:)Monika
OdpowiedzUsuńRewelacja:)
OdpowiedzUsuń