Dziś śledzie w zalewie octowej. Jedna wersja sprawdzona i niezastąpiona a druga dopiero przed testem próbnym :) Czy nastąpi zmiana faworyta ? Tego dowiem się przy wigilijnym stole :)
Dziś podam wam 2 przepisy. Do pierwszego przepisu przekona się każdy sceptyk śledziowy :)
Śledzie w zalewie octowej
(wersja pierwsza)
Składniki:
·
1
kg śledzi
·
2
duże cebule
·
3
szklanki wody
·
1
szklanka octu
·
10
ziaren pieprzu
·
3
liście laurowe
·
4
ziarenka ziela angielskiego
·
2
łyżki cukru
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy 3 razy w lodowatej wodzie, potem zostawiamy je na 3h lub na całą noc w zimnej wodzie.
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
W garnku gotujemy przez kilka minut wodę z
cukrem i przyprawami. Pod koniec wlewamy ocet, wyłączamy gaz, przykrywamy
przykrywką i odstawiamy garnek do czasu aż zalewa wystygnie. Cebulę kroimy na piórka, zasypujemy ją solą, żeby zmiękła. Odsączone śledzie kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie
warstwy śledzi i cebuli. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie
są dobre po 24h. Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
To mój faworyt. Najlepiej smakują w formie kanapki: chleb żytni-pszenny na zakwasie, śledzie, sałata i cebulka
Czas na drugą wersję - rosnąca w siłę konkurencja :)
Śledzie z dodatkiem goździków i czerwonej cebuli
(wersja druga)
·
1 kg śledzia matias (odsączonego z wody)
·
200 ml octu spirytusowego 10%
· 400 g cukru - te śledzie potrzebują tyle cukru. Jeśli wolisz mniej słodszą zalewę to dodaj połowę porcji - 200 g
·
550 ml wody
·
2 liście laurowe
·
15 sztuk ziela angielskiego
·
2 goździki
·
1 średnia marchewka
·
1 średnia biała cebula
·
1 średnia czerwona cebula
Przygotowanie:
Śledzie płuczemy 3 razy w lodowatej wodzie, potem zostawiamy je na 3h lub na całą noc w zimnej wodzie.
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
Zalewa: do garnka wlewamy odmierzoną wodę, dodajemy cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie, dwa goździki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Następnie do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną marchewkę oraz cebulę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa będzie chłodna dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną)
Zalewa: do garnka wlewamy odmierzoną wodę, dodajemy cukier, liść laurowy oraz ziele angielskie, dwa goździki. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Następnie do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną marchewkę oraz cebulę. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Kiedy zalewa będzie chłodna dodajemy ocet i dokładnie mieszamy.
Śledzie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w paski. W słoiku układamy naprzemiennie warstwy śledzi, cebuli i marchewki. Na koniec wlewamy zimną zalewę i zakręcamy. Śledzie chowamy do lodówki i marynujemy przez 24h (najlepiej 2 dni). Jednak im dłużej stoją tym są lepsze :)
Ciekawe czy nastąpi zmiana faworyta :)
Bardzo śmieszne, po prostu bardzo śmieszne. xD
OdpowiedzUsuńSwietny pomysl ;)
OdpowiedzUsuńulubiony przysmak mojego taty :D
OdpowiedzUsuńŁadne dekoracje słoiczków! :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądaj i inspirują świątecznie
OdpowiedzUsuńDruga wersja-super
OdpowiedzUsuńPrzez ile czasu można tak przechowywać śledzie?
OdpowiedzUsuńU mnie stały miesiąc i było z nimi wszystko ok :)
Usuńja tak robię od wielu lat,bardzo pysznę
OdpowiedzUsuńa kiedy goździki dodać?
OdpowiedzUsuńPodczas przygotowania zalewy, dokładnie po liściu laurowym
UsuńUwielbiam sledzie pod kazda postacia - dzieki za przepis, mam malenka uwage - w pierwszej wersji skladniki podane na szklanki - w drugiej w ml - :( Skorzystam z tego przepisu napewno - dziekuje i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKorzystałam z dwóch różnych przepisów. Postaram się poprawić gramaturę. Pozdrawiam
UsuńPo co moczyć śledzie w lodówce.? to chyba zbyteczne, można w temp. pokojowej ?
OdpowiedzUsuńBałam się zostawić śledzie na całą noc w temperaturze pokojowej.
UsuńCzy aby na pewno 400 g cukru???tyle to ja do bezy daję:))
OdpowiedzUsuńFaktycznie.Sądzę,że to pomyłka,ale powinna być dawno poprawiona.
UsuńTak, ta ilość jest odpowiednia. Tutaj podaję link do oryginalnej wersji przepisu - https://madameedith.com/przepis/sledzie-matias/
UsuńWspaniałe śledzie! Spróbujemy ich, dziękuję za przepis :) Zapraszam do mnie na śledzie w pomidorach https://sprawdzonakuchnia.pl/sledzie-w-pomidorach/
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dla mnie zbyt dużo octu ja robię tak 5 szklanek wody 1szklanka octu , łyżka cukru,przyprawy wychodzą
UsuńBardzo dobre już robiłam, tylko trzeba poczeka parę dni aby kolor się zmienił ja robiłam samej czerwonej cebuli miały dobry smak,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wartościowe informacje. Super
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń