piątek, 19 grudnia 2014

Śledzie z pomarańczami

Dziś ostatnia propozycja śledziowa :) Tym razem z pomarańczami i goździkami. Internet jest pełen inspiracji testuję więc nowe połączenia smakowe :) Trzeba czymś zaskoczyć rodzinkę przy świątecznym stole :)



Śledzie z pomarańczami

Składniki:
Przygotowanie: 
  1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną).
  2. Cebulę kroimy w pióra. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie wrzucamy do lodowatej wody by ją  schłodzić. Cebulę blanszujemy po to aby nie zaczęła po kliku dniach fermentować. Tym sposobem śledzie postoją dłużej.
  3. Wymoczone filety kroimy na ukośne kawałki.
  4. Pomarańcze kroimy w ćwiartki.
  5. Do słoika wkładamy po kilka kawałków śledzi, pomarańczy i cebuli. Wrzucamy po 1 goździku i tak naprzemiennie - śledzie, pomarańcz, cebula, goździk. Wszystko dobrze uciskamy. Na samym końcu śledzie zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na min. 24h
Po różnego rodzaju oleje zapraszam tutaj :)

 Jutro zapraszam na słodkie przepisy oczywiście piernikowe :)

3 komentarze :

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)