Dziś ostatnia propozycja śledziowa :) Tym razem z pomarańczami i goździkami. Internet jest pełen inspiracji testuję więc nowe połączenia smakowe :) Trzeba czymś zaskoczyć rodzinkę przy świątecznym stole :)
Śledzie z pomarańczami
Składniki:
- 500 g filetów śledziowych
- 1 pomarańcza (wyparzona i umyta)
- 2 cebule
- 6 goździków
- olej rzepakowy (BIOOIL)
Przygotowanie:
- Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi. Można również wymoczyć śledzie przez 2 godz. i w tym czasie raz zmienić wodę. Po 2 godz. wypłukać pod bieżąco zimną! wodą (woda nie może być ciepła bo śledzie się rozpadną).
- Cebulę kroimy w pióra. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 1 minutę. Następnie wrzucamy do lodowatej wody by ją schłodzić. Cebulę blanszujemy po to aby nie zaczęła po kliku dniach fermentować. Tym sposobem śledzie postoją dłużej.
- Wymoczone filety kroimy na ukośne kawałki.
- Pomarańcze kroimy w ćwiartki.
- Do słoika wkładamy po kilka kawałków śledzi, pomarańczy i cebuli. Wrzucamy po 1 goździku i tak naprzemiennie - śledzie, pomarańcz, cebula, goździk. Wszystko dobrze uciskamy. Na samym końcu śledzie zalewamy olejem, zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na min. 24h
Po różnego rodzaju oleje zapraszam tutaj :)
Jutro zapraszam na słodkie przepisy oczywiście piernikowe :)
:* :D ;P
OdpowiedzUsuńA te pomarańcze to bym zjadła :P
ciekawe połączenie ! :)
OdpowiedzUsuńŚledzie dla nas mogłyby nie istnieć zupełnie ;)
OdpowiedzUsuń