poniedziałek, 8 grudnia 2014

453. Aromatyczna kasza jaglana

Ciepła i aromatyczna kasza jaglana gotowana z goździkami i kardamonem:) 
Oj czuć święta :)

Kasza jaglana gotowana z kardamonem i goździkami. Wymieszana z pomarańczą, granatem i cynamonem. Podana z kremem korzennym i resztą pomarańczy



Kasza jaglana w korzennym wydaniu
Składniki:

  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 pomarańcza (jedna część do kaszy a druga do dekoracji)
  • cynamon
  • 4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • łyżka żurawiny suszonej (Fresano)
  • łyżka ziarenek granatu
  • Do podania: krem korzenny z czekoladą gorzką lub inny ulubiony krem/konfitura/dżem

Przygotowanie:


Kaszę płuczemy pod ciepłą wodą. Do garnka wlewamy wodę i dorzucamy kardamon oraz goździki.  Kiedy woda się zagotuje to dorzucamy do niej kaszę. Zmniejszamy gaz i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie wyciągamy goździki i kardamon. Dodajemy połowę pomarańczy, cynamon (wedle uznania) żurawinę oraz granat. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i dekorujemy. Smacznego :)



27 komentarzy :

  1. faktycznie bardzo świątecznie dzisiaj u ciebie w miseczce :) od razu chce się już tych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten krem korzenny tak kusi, że trudno się powstrzymać, by nie zrobić - koniecznie muszę się zabrać za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie dziś też jaglany poranek, tylko w formie serniczka ale na miseczkę cieplutkiej jaglanki zawsze się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jako maniak kawy, co tam w filizance masz? kawa z ekspresu? czarna ? 100O% arabika czy mieszanka z robusta? espresso lungo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Inka z mlekiem, Maniaczko Ty :*? xD
      Garstki orzechów włoskich lub laskowych mi tu do szczęścia brakuje ;) Pysznie.
      Udanego tygodnia!

      Usuń
    2. W filiżance znalazła się czarna kawa z ekspresu 100% arabika pełnoziarnista - Christmas Blend Espresso Roast

      Usuń
    3. Fakt, mi też brakowało garstki orzechów ;p ale nie miał mi ich kto na szybko oskubać :D Inka z mlekiem....? Oj te smaki już nie dla mnie ;p hehe uzależniona od kawy jestem :D

      Usuń
    4. Ja też, prawdziwa kawa bez mleka rządzi! ;3

      Usuń
    5. Pam, kochanie, ale kawosz ze mnie taki,że rozpoznam nawet na foto kawe a inke :P i ta crema! mrrrr:)

      Usuń
  5. Strasznie mi się dzisiaj to twoje połączenie smaków podoba! Tak świątecznie się zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaglanka w świątecznym wydaniu <3
    No i ten krem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam korzenne smaki, muszę sobie ugotować taką jaglankę w weekend<3

    OdpowiedzUsuń
  8. z pewnością najlepsza jaglanka jaką można sobie wymarzyć :3

    OdpowiedzUsuń
  9. Porwałabym Ci te kremy! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niam! :) Kremem korzennym się zajadam ostatnio! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ u Ciebie zmian ! I jak pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale mam ochotę na korzenną jaglankę ! :D Coś czuje, że za nie długo się taka u nie pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jaka wypasiona kasza! I te kremy <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszyscy zazdroszczą Ci tych kremów! A ty dalej tak nimi kusisz, tym razem w tej fantastycznej jaglance *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Taką jaglankę to ja bym zjadła! Ostatnio mam na nią ''fazę'' :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie to wygląda i jeszcze te kremy mmm... rozpłynęłabym się razem z nimi :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Przypomniałaś mi, że dawno jaglanej nie jadłam, a to moja ulubiona kasza! No, nie aż tak dawno, bo ze dwa tygodnie temu jadłam ją bardzo często, ale na śniadanie to już nie pamiętam kiedy. Chcę taką :)

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie też dzisiaj pomarańcza, ale nie w aż tak świątecznym klimacie. Lubię ją z dodatkiem gorzkiej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)