środa, 17 grudnia 2014

Śledzie cytrynowe

Święta tuż, tuż :) W tym roku na moim stole wigilijnym będą gościły śledzie w 4 wersjach :) W tym dwie wersje będą zupełnie nowe robione prze zemnie po raz pierwszy :) Już nie mogę się doczekać aby ich skosztować :) hehe jeszcze tylko tydzień :)

Przez kolejne dni będę się z Wami dzieliła przepisami właśnie na te śledzie :)


śledzie osuszamy
śledzie kroimy w paski
Układamy w słoiku cytrynę
i warstwami układamy śledzie. Cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, śledzie i tak na przemian.

Cytrynowe śledzie
Składniki:

·         500 g śledzi solonych
·         500 g cytryn
·         1 łyżka stołowa ziaren ziela angielskiego
·         8 liści laurowych
·         szczypta czarnuszki

Przygotowanie:

  1. Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi.
  2. Połowę cytryn (250 g) kroimy w cienkie plasterki a z drugiej połowy (250 g) wyciskamy sok. 
  3. W słoiku układamy warstwami cytrynę i śledzie, przekładając liśćmi i zielem angielskim. Na końcu dodajemy szczyptę czarnuszki i zalewamy wszystko sokiem z cytryny. 
  4. Odstawiamy do lodówki na tydzień. Przed podaniem skrapiamy obficie olejem lub oliwą.
Smacznego :)

4 komentarze :

  1. Ciekawy pomysł na śledzia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taaak mi niesamowicie przykro, że muszę po raz pierwszy komuś napisać pod przepisem ,, bleeee" :< sledzie- zmooooora, fe. Ale chociaż pięknie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja śledzie bardzo lubię :) Takich z cytryną jeszcze nigdy nie jadłam, zapisuję przepis. Czekam z ciekawością na pozostałe wersje :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)