Święta tuż, tuż :) W tym roku na moim stole wigilijnym będą gościły śledzie w 4 wersjach :) W tym dwie wersje będą zupełnie nowe robione prze zemnie po raz pierwszy :) Już nie mogę się doczekać aby ich skosztować :) hehe jeszcze tylko tydzień :)
Przez kolejne dni będę się z Wami dzieliła przepisami właśnie na te śledzie :)
śledzie osuszamy |
śledzie kroimy w paski |
Układamy w słoiku cytrynę |
i warstwami układamy śledzie. Cytryna, liść laurowy, ziele angielskie, śledzie i tak na przemian. |
Cytrynowe śledzie
Składniki:
·
500 g śledzi solonych
· 500 g cytryn
·
1 łyżka
stołowa ziaren ziela angielskiego
·
8 liści
laurowych
·
szczypta
czarnuszki
Przygotowanie:
- Śledzie zalewamy wodą i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia odcedzamy i dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Etap ten jest konieczny aby wypłukać sól ze śledzi.
- Połowę cytryn (250 g) kroimy w cienkie plasterki a z drugiej połowy (250 g) wyciskamy sok.
- W słoiku układamy warstwami cytrynę i śledzie, przekładając liśćmi i zielem angielskim. Na końcu dodajemy szczyptę czarnuszki i zalewamy wszystko sokiem z cytryny.
- Odstawiamy do lodówki na tydzień. Przed podaniem skrapiamy obficie olejem lub oliwą.
Smacznego :)
Ciekawy pomysł na śledzia ;)
OdpowiedzUsuńTaaak mi niesamowicie przykro, że muszę po raz pierwszy komuś napisać pod przepisem ,, bleeee" :< sledzie- zmooooora, fe. Ale chociaż pięknie wyglądają :D
OdpowiedzUsuńA ja śledzie bardzo lubię :) Takich z cytryną jeszcze nigdy nie jadłam, zapisuję przepis. Czekam z ciekawością na pozostałe wersje :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń