Ja również zaopatrzyłam się w 2 małe słoiczki przyjemności :) Czyli czekoladowy krem jaglany :) Moja mała przyjemność została wzbogacona o kawałki gorzkiej czekolady :) Muszę przyznać, że ta wersja kremu bez banana jest o wiele lepsza :)
Czekoladowy krem jaglany z kawałkami gorzkiej czekolady
Składnik: (dwa małe słoiczki po 160 g)
- pół szklanki kaszy jaglanej (100 g)
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli
- 40 g kakao o obniżonej zawartości tłuszczu lub 20 g kakao naturalnego
- 3 łyżki (75 g) miodu lipowego - można mniej lub więcej
- 20 g (2 kostki) kostki gorzkie czekolady 85%
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy najpierw wrzątkiem a potem pod bieżącą wodą. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli. Do gotującej się wody wrzucamy kaszę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż kasza wsiąknie całą wodę i stanie się miękka. Następnie studzimy kaszę. Dodajemy miód i kakao. Kasza musi być chłodna aby miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych. Wszystko razem blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dorzucamy posiekaną czekoladę. Wszystko przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce do tyg. czasu :) Za dłuższy czas przechowywania nie biorę odpowiedzialności :) Zapewne i tak długo nie wytrzyma - jest za dobry :)
Pychota kusicielko:)Monika Szlązak
OdpowiedzUsuńMusze zaopatrzyć się w większą ilość kaszy jaglanej i też stworzyć takie cudeńko ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńmmm.. pysznie już dawno nie jadłam kaszy jaglanej. Bardzo kusząca propozycja :D
OdpowiedzUsuńAle czekoladowo C:
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń