Krem makowy czyli coś dla makowych smakoszy :) A wiem, że tutaj takich jest wiele :) Ze zrobionej masy makowej postanowiłam zrobić makowy krem :) czy coś w tym stylu.
Będzie pasował do wielu śniadań :)
Składniki: na jeden mały słoiczek
Krem został zrobiony ze 100 g domowej masy makowej
- 100 g masy makowej (domowej: zawiera mak, łyżka miodu lipowego, żurawina, śliwka suszona, morela i daktyle) lub tylko sparzony mak (wtedy samodzielnie dodajemy: miód i inne ulubione bakalie).
- 100 g masy makowej
- 30 g orzechów laskowych, włoskich - takie jakie lubicie
- 3 łyżki mleka w proszku granulowanego, odtłuszczonego,
- łyżka masła (można mniej lub wcale) - ja nie użyłam
- 50 ml mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji),
Przygotowanie:
Masę umieścić w pojemniku, dodać masełko, orzechy, mleko w proszku, mleko. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę :) Ja lubię jak mi coś chrupie więc dodałam trochę posiekanych orzechów i nie blendowałam kremu tak do końca :) Wy zmiksujcie tak jak lubicie :) Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce :)
Słoiczek raju <3 Też chcę taki ! :)
OdpowiedzUsuńO, fajny ten krem :) Super pomysł, zapisuję.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz wszystkiego dobrego!
Jestes genialna
OdpowiedzUsuńDziekuje na przepis na tak wspanialy krem. Przepis juz zapisuje bo jakby inaczej
Kocham mase makowa ! <3
fajny pomysł! może się przydać :)
OdpowiedzUsuńjuż uwielbiam ten krem! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam masę makową. Dobry pomysł na krem! ♥
OdpowiedzUsuńczyli coś idealnie dla mnie! :) jednak nawet i sama masa makowa sprawdza się jako świetny dodatek :D
OdpowiedzUsuńTo ja, zgłaszam się! Jestem totalnym makowym smakoszem.
OdpowiedzUsuńI na pewno zrobię sobie taki krem! :)
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńkrem dla mnie <3
OdpowiedzUsuńJak ślicznie wygląda;)
OdpowiedzUsuń