Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 405
- 200 g mąki razowej żytniej typ 2000
- 60 g płatków owsianych górskich (2 pełne garście) + do posypania
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 300 ml wody
Przygotowanie:
Do kubka wrzucamy drożdże, posypujemy je cukrem i mieszamy je łyżeczką (trochę). Odstawiamy (czekamy aż zrobią się płynne)
Do miski wsypujemy obie mąki, płatki owsiane i sól. Wszystko ze sobą mieszamy i robimy w tej mieszance taki dołek. Dodajemy następnie rozprowadzone (płynne) drożdże. Stopniowo wlewamy wodę, zagniatamy elastyczne ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji (ciasto nie może przyklejać się do ręki). Wyrabiamy je przez około 5-10 minut, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po około 1-2 godzinach (u mnie zajęło to niecałe 2 godz.) ciasto odgazowujemy (bijemy je kilka razy pięścią) i przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki o wymiarach 10cmx25cm, zwilżamy wodą i obficie posypujemy płatkami owsianymi (należy przyklepać je łyżeczką do ciasta). Chlebek ponownie odstawiamy na ok. 40 minut do podrośnięcia po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45-50 minut. Pieczemy do czasu aż chleb zbrązowieje a wykałaczka po wsadzeniu jej w bochenek będzie sucha. Ostrzegam: ciężko się przebić przez skórkę :). Wyciągamy chlebek z piekarnika i keksówki. Przekładamy go na kratkę aby odparował. Czekamy aż ostygnie i powstrzymujemy się przed zjedzeniem kromeczki :D
na pewno wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńjak chrupiący to idealnie!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyrośnięty :) Zjadłabym taki domowy chlebek. Najlepiej z czekoladowym kremem jaglanym :D
OdpowiedzUsuńTo rzeczywiście niewielka :) No ale przepisy są po to by je modyfikować :) Ja sama piekę chleb z różnych mąk - ostatnio właśnie z żytniej 2000 oraz pszennej 650 :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :) lubię takie krótkie listy składników :) Na pewno wypróbuję :D
OdpowiedzUsuń