poniedziałek, 31 marca 2014

Ciasto pełnoziarniste z akcentem kokosowym i konfiturą + opinia

Zapewne nie raz mieliście taką sytuację: dzwoni telefon ... będą goście a tu nic nie ma do kawki/herbatki. Z każdej sytuacji jest wyjście będzie i ciacho :) Ciasto na dodatek pełnoziarniste z akcentem kokosowym oraz anielską konfiturą truskawkową z cynamonem :). 5 min. mieszania składników i 45 min. pieczenia :) Dzwonek do drzwi...ciasto "wychodzi" z piekarnika :)


Ciasto pełnoziarniste z akcentem kokosowym i konfiturą truskawkową

Składniki: 
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki konfitury z truskawek z cynamonem
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pieczmy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 45 - 50 min. Do tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i chwilę studzimy na kracie.


Ciasto przed włożeniem do piekarnika
W trakcie pieczenia
Po upieczeniu


Tak prezentuje się foremka po upieczeniu ciasta. Nic się nie przykleiło.Foremka nie była wysmarowana masłem/olejem. 





Przy pieczeniu ciacha pomocna była foremka ceramiczna . Spisała się na medal. Mam dwie takie foremki (okrągłą i na muffiny) jestem ich wielbicielką ! Foremki metalowe niech się chowają :) Ogólnie foremka przeznaczona jest to pieczenia tart i zapiekanek ale jak widać dzielnie dała sobie radę z moim ciachem :). Foremki nie musimy smarować żadnym masłem/olejem. Wystarczy przełożyć do niej ciasto i siup do piekarnika. Wszytko dzięki powierzchni non stick. Ciasto dosłownie samo wychodzi z foremki, w ogóle się nie przykleiło. Dzięki za takie fajne foremki :) Dobrze, że ktoś wpadł na taki genialny pomysł :). Ciasto piecze się równomiernie. Tak samo jak w przypadku poprzedniej foremki do muffin silikonowe uchwyty się nagrzewają więc nie radzę wyciągać foremki z piekarnika gołymi rączkami :). Uchwyty się nagrzewają ale równie szybko stygną :) Plusem tej foremki jest jej lekkość i kolorystyka. Nie jest czarna czy metalowa jest zielona :) Powiew wiosny w kuchennej szafce o każdej porze roku :) 

Wymiary foremki: szerokość 29 cm wysokość: 4 cm. Cena: 29,90 zł. 
Do zakupienia w sklepie internetowym emako.pl

Muszę swoją kolekcję wzbogacić o formę prostokątną - do pieczenia chleba będzie jak znalazł :)

POLECAM :) !

Podpis
Podpis

9 komentarzy :

  1. Takie ciacha na szybko czasem wychodzą lepsze od tych starannie zaplanowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli ma w składzie mąkę kokosową to z miłą chęcią zapisuję przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro ja piekę w swojej ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędne ciasto! Choć ja dodałabym pewnie trochę miodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe dzięki za przypomnienie :D Ja dodałam miód i to 2 łyżki :) Zapomniałam napisać :)

      Usuń
  5. Wygląda super przepis zapisałam <3 Swietna ta formeka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wielkie dzięki za przepis, przyda się!

    OdpowiedzUsuń
  7. takie szybkie ciasta to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. No wygląda przepięknie to ciacho :D I ta konfiturka... musi być super smaczne :))

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)