czwartek, 24 lipca 2014

360. Kopytka z ricotty

Kolejne proste połączenie. Potrzebujemy tylko ricottę, mąkę i jajko + ulubione dodatki

Kopytka z ricotty podane z borówkami, czereśniami, domowymi konfiturami oraz miodem klonowym
Do zamaczania jogurt z bananem, cynamonem i bazylią.




Kopytka z ricotty

Składniki: 42 szt.
  • 2 opakowania ricotty (500 g)
  • 12 łyżek mąki
  • 1 jajko
  • + mąka do posypania blatu stolnicy
Przygotowanie:

Do miski przekładamy ricottę, wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy. Przekładamy na obsypany mąką blat. Formujemy wałeczki i kroimy na cienkie paseczki. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż nie wypłyną. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Dobre w wersji na słodko i wytrawnie. Smacznego.


Podpis

22 komentarze :

  1. Ulala, fajny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niby takie proste, ale efekt niebanalny ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. One muszą być mega delikatne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie kopytka idealnie pasują do borówek i jagód, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z ricotty jeszcze nie jadłam ale podobno są bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie wyszły! z ricotty musiały być lekkie niczym chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Efekt zdumiewający! Muszę je spróbować, wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. te kopytka wydlądają bardzo apetycznie, aż ślinka mi cieknie :) poproszę taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł. Uwielbiam wszystko co z ricotty, jest takie delikatne :)
    I jak zawsze pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapewne muszą być bardzo smaczne i delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I tak wykorzystam ricottę! Już sobie wyobrażam ich delikatny smak! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ile to będzie gramów mąki?

    OdpowiedzUsuń
  13. 42 sztuki?! Pewnie bym zjadł wszystkie na raz, znając mój żołądek :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ricotty, tylko zastanawiam się kto u mnie zjadłby tyle kopytek :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie leniwe w sumie. Kocham to danie. Jest boskie !
    I naczynia masz piekne

    OdpowiedzUsuń
  16. Wydają się takie delikatne przez tą ricottę:)
    Ja ostatnio zaszalałam na punkcie knedli z jaglanki, myślę, że kopytka w tej wersji byłyby równie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ricottowelove <3 musiało być pyszne bo wygląda tak że aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. mniam! coś pięknego-i pysznego!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)