niedziela, 6 lipca 2014

344. Jagodziana Coffee zaprasza na Jagodzianki z Cynamonową Kruszonką :)

Jagodzianki, jagodzianki :) Tak, tak nazwa zobowiązuje są i jagodzianki :):) Zgadliście w mgnieniu oka :D Muszę przyznać, że mam bardzo bystrych czytelników :) Częstujcie się :) Zabierajcie przepis i cieszcie się tym wspaniałym smakiem u siebie w domu :)



                                                             Kurs pieczenia i zawijania :)


Jagodzianki z cynamonową kruszonką

Składniki: ( 8 szt.)

ciasto:
  • 450 gramów mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 35 gramów stopionego masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2  łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)
  • 1 jajo
nadzienie
  • jagody
  • twaróg z jogurtem i cukrem

kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 3  łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: jajko z łyżką mleka

Przygotowanie:

  • W kubeczku rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem, rozcieramy. Pozostawiam do czasu aż zrobią się płynne. ( zdjęcie nr 1 i 2 - kurs pieczenia i zawijania)
  • W garnuszku podgrzewamy mleko - musi być letnie. Inaczej zaparzycie drożdże.
  • W garnku roztapiamy masło - musi być chłodne. Inaczej również zaparzycie drożdże.
  • Do miski wsypujemy mąkę i cukier waniliowy, robimy dołek. Dodajemy drożdże. Zasypujemy dołek :) Następnie dodajemy, miód, mleko, jajko, roztopione masło ( zdjęcie nr 3 - kurs pieczenia i zawijania) Zagniatamy jednolite ciasto. Ugniatamy tak długo dopóki ciasto samo nie będzie odchodziło od naszej ręki - ok. 10 min. Jeśli na tym etapie ciasto będzie za rzadkie możecie podsypać troszeczkę mąki i zagnieść.
  • Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. - 60 min. aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przygrywamy ściereczką aby nie wysychało.
  • Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej wałkujemy owalny placek ( zdjęcie nr 4 - kurs pieczenia i zawijania)
  • Na środek układamy ser (wymieszany z jogurtem i cukrem) oraz jagody ( zdjęcie nr 4 - kurs pieczenia i zawijania). U mnie na zdjęcie załapała się czereśnia :) Te bułeczki również z tym owocem są przepyszne. 
  • Następnie dokładnie zlepiamy boki ( zdjęcie nr 5 - kurs pieczenia i zawijania) a potem końce - ma powstać  taka "mumia".  Bułeczkę odwracamy zlepione do dołu i ostatecznie jeszcze formujemy jej kształt. ( zdjęcie nr 6 - kurs pieczenia i zawijania).
  • Jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do podrośnięcia
  • W tym czasie z miękkiego masła, mąki, cukrów i cynamonu zagniatamy kruszonkę
  • Po ponownym wyrośnięciu bułeczek smarujemy je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190'C i pieczemy ok. 25 min. Do czasu aż zrobią się złociste :)
  • Wyciągamy, przekładamy na kratkę, powstrzymujemy się chwilę przed zjedzeniem a następnie pałaszujemy :) Smacznego :)
Na śniadanie nic innego jak jagodzianka i kakao :) Tak, tak jagodzianka - ta z czereśniami mi się nie przytrafiła ;p Będzie na później :)


Leniwej niedzieli :):):)


Słodkie jagodowe lato

Podpis
Podpis

25 komentarzy :

  1. Wstawiaj wodę na herbatę, za chwilę będę pod drzwiami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za zaproszenie :) Kochana jesteś ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne wyszły :D Mistrzyni bułeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachwycam suę twoimi wypiekami :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jagodzianki i moją Jagodziana Coffee:)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę się na nie napatrzeć!
    porywam cały talerz! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Na 10000% zrobię w te wakacje jagodzianki, już zbyt długo sobie to obiecuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. nie masz serca :) człowiek na diecie a tutaj takie dobre rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczniutkie! :) zjadłabym jeszcze ciepłe. W lecie nie ma nic lepszego niż takie jagodzianki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cynamonowa kruszonka, jestem w niebie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje jagody nie mogą sie zmarnować więc na pewno wykorzystam je do takich boskich domowych jagodzianek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamawiam 2! Albo 5! Albo 10! Kocham jagodzianki i dla nich zawsze ale to zawsze jest miejsce w brzuchu :D

    OdpowiedzUsuń
  13. tak tak TAK!!!
    uwielbiam jagodzianki!
    zapisuję i robię jak najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Skoro zapraszasz to nie mogę odmówić. Pysznie wyglądają! I idealnie pasują do tytułu bloga. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakis obled i swietnie opisane <3!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się żeby było jasno i czytelnie aby każdy mógł skorzystać z tego przepisu :D Żeby każdemu wyszły te smaczne jagodzianki :D

      Usuń
  16. O jejku mogę się do Ciebie wprowadzić tylko na kilka dni hehe ;) !!!! cynamonowa kruszonka cudo, Jesteś mistrzyniom wypieków ;) !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj na dłużej :D:D Zapraszam :)
      hehe rumieniec pojawił się na moich policzkach ;p Dzięki :)

      Usuń
  17. Porywam jedną jagodziankę <3 uwielbiam! A Twoje wyglądają mega apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają nieziemsko! Pełne jagód, czyli właśnie takie, jakie lubię :) Pycha!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają przecudownie! A mam ochot zjeść kilka^^ Zapraszam również do siebie i zachęcam do pozostania na dłużej :)
    http://vickyxvampire.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Przecudne te jagodzianki ,takie idealne
    Bardzo ciekawy ten blog ,będę tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)