Kurs pieczenia i zawijania :)
Jagodzianki z cynamonową kruszonką
Składniki: ( 8 szt.)
ciasto:
- 450 gramów mąki pszennej + trochę do podsypania
- 35 gramów stopionego masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)
- 1 jajo
nadzienie
- jagody
- twaróg z jogurtem i cukrem
kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
Dodatkowo: jajko z łyżką mleka
Przygotowanie:
- W kubeczku rozkruszamy drożdże i zasypujemy cukrem, rozcieramy. Pozostawiam do czasu aż zrobią się płynne. ( zdjęcie nr 1 i 2 - kurs pieczenia i zawijania)
- W garnuszku podgrzewamy mleko - musi być letnie. Inaczej zaparzycie drożdże.
- W garnku roztapiamy masło - musi być chłodne. Inaczej również zaparzycie drożdże.
- Do miski wsypujemy mąkę i cukier waniliowy, robimy dołek. Dodajemy drożdże. Zasypujemy dołek :) Następnie dodajemy, miód, mleko, jajko, roztopione masło ( zdjęcie nr 3 - kurs pieczenia i zawijania) Zagniatamy jednolite ciasto. Ugniatamy tak długo dopóki ciasto samo nie będzie odchodziło od naszej ręki - ok. 10 min. Jeśli na tym etapie ciasto będzie za rzadkie możecie podsypać troszeczkę mąki i zagnieść.
- Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min. - 60 min. aby podwoiło swoją objętość. Ciasto przygrywamy ściereczką aby nie wysychało.
- Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 8 równych części. Z każdej wałkujemy owalny placek ( zdjęcie nr 4 - kurs pieczenia i zawijania)
- Na środek układamy ser (wymieszany z jogurtem i cukrem) oraz jagody ( zdjęcie nr 4 - kurs pieczenia i zawijania). U mnie na zdjęcie załapała się czereśnia :) Te bułeczki również z tym owocem są przepyszne.
- Następnie dokładnie zlepiamy boki ( zdjęcie nr 5 - kurs pieczenia i zawijania) a potem końce - ma powstać taka "mumia". Bułeczkę odwracamy zlepione do dołu i ostatecznie jeszcze formujemy jej kształt. ( zdjęcie nr 6 - kurs pieczenia i zawijania).
- Jagodzianki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min. do podrośnięcia
- W tym czasie z miękkiego masła, mąki, cukrów i cynamonu zagniatamy kruszonkę
- Po ponownym wyrośnięciu bułeczek smarujemy je jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190'C i pieczemy ok. 25 min. Do czasu aż zrobią się złociste :)
- Wyciągamy, przekładamy na kratkę, powstrzymujemy się chwilę przed zjedzeniem a następnie pałaszujemy :) Smacznego :)
Na śniadanie nic innego jak jagodzianka i kakao :) Tak, tak jagodzianka - ta z czereśniami mi się nie przytrafiła ;p Będzie na później :)
Leniwej niedzieli :):):)
Wstawiaj wodę na herbatę, za chwilę będę pod drzwiami :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie :) Kochana jesteś ;D
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły :D Mistrzyni bułeczek! :)
OdpowiedzUsuńZachwycam suę twoimi wypiekami :3
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki i moją Jagodziana Coffee:)
OdpowiedzUsuńnie mogę się na nie napatrzeć!
OdpowiedzUsuńporywam cały talerz! :D
Na 10000% zrobię w te wakacje jagodzianki, już zbyt długo sobie to obiecuję ;D
OdpowiedzUsuńnie masz serca :) człowiek na diecie a tutaj takie dobre rzeczy :)
OdpowiedzUsuńŚliczniutkie! :) zjadłabym jeszcze ciepłe. W lecie nie ma nic lepszego niż takie jagodzianki.
OdpowiedzUsuńCynamonowa kruszonka, jestem w niebie <3
OdpowiedzUsuńMoje jagody nie mogą sie zmarnować więc na pewno wykorzystam je do takich boskich domowych jagodzianek :)
OdpowiedzUsuńZamawiam 2! Albo 5! Albo 10! Kocham jagodzianki i dla nich zawsze ale to zawsze jest miejsce w brzuchu :D
OdpowiedzUsuńtak tak TAK!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodzianki!
zapisuję i robię jak najszybciej :)
Skoro zapraszasz to nie mogę odmówić. Pysznie wyglądają! I idealnie pasują do tytułu bloga. :)
OdpowiedzUsuńślicznie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJakis obled i swietnie opisane <3!
OdpowiedzUsuńStarałam się żeby było jasno i czytelnie aby każdy mógł skorzystać z tego przepisu :D Żeby każdemu wyszły te smaczne jagodzianki :D
UsuńO jejku mogę się do Ciebie wprowadzić tylko na kilka dni hehe ;) !!!! cynamonowa kruszonka cudo, Jesteś mistrzyniom wypieków ;) !!!
OdpowiedzUsuńWpadaj na dłużej :D:D Zapraszam :)
Usuńhehe rumieniec pojawił się na moich policzkach ;p Dzięki :)
Porywam jedną jagodziankę <3 uwielbiam! A Twoje wyglądają mega apetycznie
OdpowiedzUsuńAle cudaśne ♥
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko! Pełne jagód, czyli właśnie takie, jakie lubię :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)
Wyglądają przecudownie! A mam ochot zjeść kilka^^ Zapraszam również do siebie i zachęcam do pozostania na dłużej :)
OdpowiedzUsuńhttp://vickyxvampire.blogspot.com/
Przecudne te jagodzianki ,takie idealne
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy ten blog ,będę tu zaglądać