wtorek, 30 grudnia 2014

463. Makowe kluski kładzione


Makowe kluski kładzione na mleku 


Makowe kluski kładzione

Składniki: (2 porcje)

  • 6 łyżek masy makowej
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • jajko
  • chlust mleka - jeśli cała masa jest za gęsta
  • 3 szklanki mleka


Przygotowanie:

Masę makową, mąkę i jajko razem mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta to dolewamy mleko. W garnku zagotowujemy mleko, zmniejszamy gaz i  łyżeczką nakładamy masę, mieszamy i gotujemy kilka minut. Przekładamy do miseczki i zajadamy. Smacznego :)

14 komentarzy :

  1. Po tych świętach jakoś pokochałam mak, jem go na różne sposoby, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie jedne z moich ulubionych, aż się uśmiecham na ich widok, bo ciągle myślę o świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam Jeszcze całą puszkę masy makowej, robię te kluchy na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadania w towarzystwie smakują lepiej! A ta druga porcja to dla mnie? :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak makowe to musiały być pyszne :D Za mlekiem nie przepadam, ale chętnie wypróbuję je polane jogurtem jak kopytka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Oooo! Mam jeszcze masę makową w lodówce i nie wiem co z nią zrobić...znaczy już chyba wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Takich kluseczek to jeszcze nie widziałam! Ostatnio bardziej polubiłam się z makiem, więc nie widzę przeciwwskazań żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widzę, ze wciąż świątecznie i rodzinnie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. makowe najlepsze! aż znowu nabrałam na nie ochoty ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojejku, to jak taki makowiec na mleku <3 Kocham, kocham, kocham. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Mak nie może się znudzić! Mi ciągle go mało, chociaż w święta było tyyyyyyle makowca <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Makowe? Ojej! Ale pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)