Makowe kluski kładzione na mleku
Makowe kluski kładzione
Składniki: (2 porcje)
- 6 łyżek masy makowej
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- jajko
- chlust mleka - jeśli cała masa jest za gęsta
- 3 szklanki mleka
Przygotowanie:
Masę makową, mąkę i jajko razem mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta to dolewamy mleko. W garnku zagotowujemy mleko, zmniejszamy gaz i łyżeczką nakładamy masę, mieszamy i gotujemy kilka minut. Przekładamy do miseczki i zajadamy. Smacznego :)
Po tych świętach jakoś pokochałam mak, jem go na różne sposoby, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Dzięki za inspirację ;D
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jedne z moich ulubionych, aż się uśmiecham na ich widok, bo ciągle myślę o świętach :)
OdpowiedzUsuńMam Jeszcze całą puszkę masy makowej, robię te kluchy na pewno :)
OdpowiedzUsuńŚniadania w towarzystwie smakują lepiej! A ta druga porcja to dla mnie? :P
OdpowiedzUsuńJak makowe to musiały być pyszne :D Za mlekiem nie przepadam, ale chętnie wypróbuję je polane jogurtem jak kopytka :D
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńOooo! Mam jeszcze masę makową w lodówce i nie wiem co z nią zrobić...znaczy już chyba wiem :D
OdpowiedzUsuńTakich kluseczek to jeszcze nie widziałam! Ostatnio bardziej polubiłam się z makiem, więc nie widzę przeciwwskazań żeby spróbować :)
OdpowiedzUsuńWidzę, ze wciąż świątecznie i rodzinnie :D
OdpowiedzUsuńmakowe najlepsze! aż znowu nabrałam na nie ochoty ;-)
OdpowiedzUsuńmaku nigdy dość! <3
OdpowiedzUsuńOjejku, to jak taki makowiec na mleku <3 Kocham, kocham, kocham. Zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńMak nie może się znudzić! Mi ciągle go mało, chociaż w święta było tyyyyyyle makowca <3
OdpowiedzUsuńMakowe? Ojej! Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuń