sobota, 7 lutego 2015

Bułki orkiszowe

Dziś podsyłam Wam przepis na bułki orkiszowe. Zrobiły w moim domu wielką furorę. Nie mam pojęcia czy to za sprawą mąki czy też dobrego przepisu i wykonania ale jedno jest pewne, że mąka orkiszowa zawładnęła moją kuchnią :) Domownicy nie mogli wyjść z zachwytu :)



Bułki orkiszowe

Składniki: (8 szt. - 10 szt.)
  • 350 g mąki orkiszowej chlebowej/jasnej
  • 150 g mąki pszennej
  • 320 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • do posypania bułek: siemię lniane, mak
Przygotowanie:

  • Mleko wraz z masłem lekko podgrzewamy - odstawiamy
  • Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru - odstawiamy na kilka minut aby zaczęły pracować i uzyskały płynną konsystencję.
  • Mąki przesypujemy do miski. Następnie robimy w mące "dołek". Dodajemy drożdże i zasypujemy "dołek". Później dodajemy sól, wlewamy mleko z masłem i dorzucamy jajko. Zagniatamy elastyczne ciasto. Ugniatamy tak długo dopóki ciasto samo nie zacznie odchodzić od ręki. Ewentualnie można podsypać trochę mąką.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. 
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 lub 10 części. Formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wraz z bułkami odkładamy ponownie w ciepłe miejsce na 30 min. (do podwojenia objętości).
  • Następnie wyrośnięte bułki delikatnie spryskujemy wodą, posypujemy siemieniem lnianym lub makiem. Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 20 min. - 25 min. 
  • Bułki studzimy na kratce. Następnie zajadamy. Smacznego :)

Zaznaczam, że przyda Wam się cierpliwość przy zagniataniu ciasta :) Nie martwcie się wszystko zostanie Wam wynagrodzone ;) Bułki wyjdą puszyste i smaczne :) 


Upiekłam również chleb orkiszowy, który w 100% składał się z tej mąki. Również zebrał pozytywne opinie :) Czyli wszystko wskazuje na to, że to zasługa mąki orkiszowej :)


Po raz kolejny proszę Was o wsparcie :) Głosować można do 10 lutego.
 Z góry dziękuję :)

Środki pieniężne z głosowania zostaną przekazane na fundację "Dzieci Niczyje". 
Każdy sms ma duże znaczenie.


Niech Wam się upiecze :)

18 komentarzy :

  1. Piękne i na pewno smaczne wypieki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także jestem zachwycona tymi bułeczkami! Ta mąka potrafi czynić cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A u mnie orkiszowa jeszcze nie zawitała, ale moze w końcu i dla niej znajdzie się jakaś okazja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie!
    A zagniatać ciasto uwielbiam, więc to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wczoraj upiekłam 1. raz chleb z mąki orkiszowej i jestem cała hepi :) ! Smak rewelacyjny i tak samo smakuje dziś, jak tuż po wystudzeniu, a to kolejna zaleta. Już nie wspomnę o tym, że dobrze się kroi. Zatem przepis na orkiszowe bułki już wędruje na listę pod tytułem " do zrobienia " :).

    OdpowiedzUsuń
  6. i ja nie mogę wyjść z zachwytu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię orkiszowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic nie zastąpi domowego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja jeszcze nie kupiłam tej mąki, ale lecę jutro do sklepu i na pewno kupię, skoro tak polecasz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają bardzo smakowicie :) Dawno już nie jadłam takiej zwykłej bułki i kiedyś w końcu muszę upiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie :)

    Zapraszam na dietetyczną pizzę!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdrowo, smacznie i pięknie :) Czy ostała się jakaś dla mnie? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zazdroszczę domownikom takich bułeczek!:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja domowe pieczywo lubię zjadać jeszcze ciepłe! :) Świetne bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowicie wyglądają! Zjadałabym taką teraz z miodem :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)