niedziela, 1 marca 2015

Blogowy Projekt Śniadaniowy - podsumowanie

Wzięłam udział w akcji organizowanej przez Różową Klarę :) Celem tej akcji było przygotowanie szybkich, smacznych i zdrowych śniadań :D. Staram się tak jadać codziennie więc do akcji przystąpiłam bez zastanowienia :D Dla większości z Was będzie to takie podsumowanie tygodnia ale może znajdzie się jedna osoba, która zostanie chodź troszeczkę zainspirowana :D Tak o to w tym tygodniu zajadałam :D 





Pasta jajeczna z kaszą jaglaną


Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • łyżka jogurtu greckiego/naturalnego
  • garść szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka kroimy na pół i wyciągamy żółtko. Żółtka wraz z kaszą jaglaną, kurkumą, majerankiem i jogurtem blendujemy. Do naszej żółtej masy dodajemy pokrojone w kosteczkę białko, dosypujemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i gotowe :) Smacznego ;)

                                         Jajecznica na mleku

Wystarczy rozbełtać kilka jajek dodać chlust mleka i szczypiorek. Na patelnię wlać mleko (tak aby przykryło dno) i przelać masę jajeczną. Mieszać do czasu aż jajecznica się zetnie według naszych upodobań :)
Szybko i zdrowo :)


Kukurydziany omlet

Składniki:
  • 2 jajka - żółtko i białko osobno
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (40 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • szczypta soli
Do podania: ulubiona konfitura, banan i pomarańcza


Przygotowanie:

Białko oddzielamy od żółtek. Białka wraz ze szczypta soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka, jogurt i mąkę mieszamy ze sobą, delikatnie dodajemy białko i mieszamy. Masę przelewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym gazie pod przykryciem  przez 7 min - 8 min. Jeśli na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza to znak, że należy przewrócić nasz omlet (metoda dowolna :) ). Dosmażamy z 2 min. i przekładamy na talerz. Podajemy z dżemem, bananem i pomarańczą. Smacznego :)

Kakaowa kasza jaglana
Składniki:


  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka/wody
  • łyżka kakao
  • łyżeczka ziaren kakaowca 
  • konfitura malinowa

Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy wrzącą wodą następnie pod zimną. Wrzucamy ją następnie do gorącego mleka i gotujemy do czasu aż wchłonie mleko. Na sam koniec dodajemy kakao, ziarno kakaowca i energicznie mieszamy. Podajemy z konfiturą. 

Jeśli macie kaszę z dnia poprzedniego można ją podgrzać w mleku i postępować według wyżej wymienionych instrukcji :) Jeśli nie chcecie stać rano nad garnkiem to wszystko można zrobić dzień wcześniej i podgrzać rano :) Smacznego :)


Placki kukurydziane z jabłkiem i żurawiną

Składniki: 1 porcja
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (60 g)
  • 1 jajko (białko, żółtko osobno)
  • łyżka żurawiny suszonej
  • pół jabłka - pokrojone w grubą kostkę
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki kurkumy (można pominąć)
  • chlust mleka do rozcieńczenia masy (uzyskania efektu gęstej śmietany)
  • dodatkowo: konfitura truskawkowa, mieszanka ziaren "Migdałowy Przylądek" , reszta jabłka


Przygotowanie:

Białko oddzielamy od żółtek. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtko mieszamy z jogurtem dodajemy przesianą mąkę, kurkumę, proszek do pieczenia oraz siemię lniane (uprzednio zalane 3 łyżkami wody), suszoną żurawinę - mieszamy. Dolewamy mleko a na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę - mieszamy. Następnie delikatnie łączymy białko z masą. Placki smażymy na rozgrzanej patelni pod przykryciem. Jeśli na powierzchni placków pojawią się pęcherzyki powietrza to przewracamy je na druga stronę i dosmażamy jeszcze chwilę. Podajemy z konfiturą truskawkową i innymi ulubionymi dodatkami  :) Smacznego :)

Jeśli rano nie macie czasu na przygotowanie ciasta na placki to nie ma problemu. Śmiało możecie ciasto przygotować dzień wcześniej a białko ubić już następnego dnia i połączyć je z resztą masy. Potem tylko smażenie i smaczne śniadanie :) Smacznie, zdrowo, kolorowo :)

Babeczki orkiszowe z jabłkiem, słodzone daktylami





Składniki: 8 szt.

  • 130 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki orkiszowej jasnej
  • 150 g daktyli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jabłka (jedno ścieramy na tarce - średnie oczka a drugie kroimy w kostkę)
  • 25 g roztopionego masła
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko - (białko i żółtko osobno) + szczypta soli do ubicia białka 
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Jabłko obieramy ze skórki (jedno ścieramy na tarce - średnie oczka a drugie kroimy w kostkę).
  • Daktyle przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody, gotujemy je na średnim gazie aż odparuje płyn i z naszych daktyli powstanie "papka". Pozostawiamy do przestygnięcia. Jeśli nie uzyskacie efektu "papki" to wystarczy po odparowaniu wody zblendować daktyle.
  • Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
  • W jednej misce mieszamy mokre składniki - żółtko, jogurt, roztopione masło, sok z cytryny, daktyle oraz starte jabłko i pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy
  • w drugiej misce przesiewamy mąki, cynamon, sodę. (przesiane otręby pozostawiamy i wrzucamy je na samym końcu - przed dodaniem białka)
  • Suche składniki łączymy z mokrymi i dokładnie wszystko razem mieszamy tak aby połączyły się składniki, wrzucamy otręby i znów mieszamy. Delikatnie dodajemy ubite białko - mieszamy. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i przekładamy naszą masę - 1 czubata łyżka na foremkę/papilotkę. Pieczemy w 160'C z termoobiegiem przez 20 min. - 25 min.

Tak wyglądało dzisiejsze moje śniadanie :) Babeczki pieczemy dzień wcześniej a następnego dnia rano mamy już gotowe pyszne, zdrowe śniadanie :)

12 komentarzy :

  1. Ciekawy projekt.
    A Twoje propozycje bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. I za to lubię tutaj wchodzić - tyle kolorów na Twoich zdjęciach, pyszne rzeczy no i te wszechobecne świeże kwiaty...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale różnorodnie, dla każdego coś dobrego :) Osobiście skłaniam się ku plackom i babeczkom :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Porywam wszystko co zawiera kaszę jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię patrzeć na Twoje smaczne, zdrowe i bardzo kolorowe śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Każda propozyja wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja właśnie od Klary tutaj trafiłam i się zakochałam w tych śniadaniach. Jutro już będę próbować, bo ostatnio nie miałam pomysłów i monotonnie było. A teraz poszaleję

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziś zrobię te muffinki!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)