środa, 3 czerwca 2015

Ciasto wypełnione po brzegi rabarbarem i jabłkami

Przeglądając ostatnio blog Madame Edith zaobserwowałam przepis na ciasto, które wśród innych blogerów zrobiło wielkie wrażenie :) Kiedy obserwowało się zdjęcia to dech zapierało :) Zabrałam się w weekend za to ciasto :) Wyszło dobre chodź w wersji z samymi jabłkami byłoby rewelacyjne :) Osoby które nie przepadają za rabarbarem powinny zamienić składnik i podwoić ilość jabłek :) Nie mniej jednak polecam przepis :)








Szarlotka z rabarbarem


Składniki: /na tortownicę o średnicy 24 cm; ciasta wystarczy także na 26 cm, można wówczas dodać 1 jabłko/


  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • 300 g masła
  • 2 żółtka
  • 60 g brązowego cukru
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego ( w oryginale 2 łyżki śmietany 18%)

Nadzienie:

  • 8 lasek rabarbaru (ok. 950 g)
  • 4 jabłka (ok. 900 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 4 łyżki brązowego cukru

Opcjonalnie:
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • lody waniliowe

Przygotowanie: 
  • W misce umieszczamy pokrojoną kostkę masła, mąkę oraz cukier - zagniatamy. Kiedy uzyskamy jednolitą strukturę ciasta dodajemy  żółtka oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany. Dalej ugniatamy.
  • Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. 
  • W między czasie myjemy i wycieramy do sucha rabarbar i jabłka. Rabarbar kroimy w kawałki po ok. 1,5-2 cm, a jabłka na ćwiartki i w cienkie plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami brązowego cukru, 3 łyżkami kaszy manny, łyżeczką cynamony oraz otartą skórką z cytryny.
  • Kiedy ciasto się schłodzi odkrawamy z niego 1/4. Resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Ciasto dociskamy do blachy. Nakładamy z "górką" wymieszane jabłka z rabarbarem (pamiętajcie, że nadzienie się skurczy podczas pieczenia!) i odcinamy końce. 
  • Ciasto, które zostało rozwałkowujemy i robimy kratkę. 
  • Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 160 stopni C z termoobiegiem lub 180 stopni C (bez tej funkcji). Pieczemy ok. 50 minut lub do momentu gdy ciasto będzie ładnie zarumienione.

Po upieczeniu szarlotkę zostawiamy, by przestygła na co najmniej 1,5 h. W momencie podania może być ciepła, ale nie gorąca, ponieważ nadzienie będzie się rozpadało. Przed pokrojeniem można posypać ją cukrem pudrem.

Smacznego :)


16 komentarzy :

  1. Na bogato :) Słusznej wielkości to ciacho, aż ślinka cieknie :}

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie :D Wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musze szybko kupić rabarbar o cieszyć się smakiem tego ciasta ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Musze szybko kupić rabarbar o cieszyć się smakiem tego ciasta ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze szybko kupić rabarbar o cieszyć się smakiem tego ciasta ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie! Szkoda,że nie mogę jeść jabłek. Podwoję zatem ilość rabarbaru :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętaj więc o zwiększeniu ilości cukru :D lub innej substancji słodzącej :)

      Usuń
  7. Chyba trafiłam do rabarbarowego raju *.* Powiedz, że został kawałek dla mnie :D

    http://poranny-talerz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Czuję się zaproszona na to wypasione ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale wypasiona! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ojaaacieee, ale pięknie Ci wyszło! Kratka wygląda jakbyś ją od linijki robiła :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie wygląda :) Kiedyś wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudo! Wysokie i rzeczywiście mnóstwo owoców aż po brzegi :D Musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. A u mnie właśnie rabarbar w ogrodzie i sobie myślałam co by tu z niego. A tu wchodzę i mam przepis!

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)