wtorek, 23 lutego 2016

Sernik gotowany (jednoporcjowy)

Kiedy w lodówce masz za dużo sera białego to zrób sobie sernik  gotowany :) Taki tylko dla siebie :) Podaj go z wiśniową frużeliną lub ulubionym dżemem. Taka mała chwila zapomnienia :)




Do przygotowania serniczka gotowanego potrzebujesz:

  • kostkę sera białego - ok 250 g
  • łyżkę miodu lub innego słodzidła
  • jajko 
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + trochę mleka do rozmieszania mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo - frużelina lub dżem

Przygotowanie:

Twaróg, miód i jajko blendujemy na gładką masę - można dodać trochę mleka/jogurtu aby mikser miał lżejszą pracę :) Przelewamy wszystko do garnka. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy masa stanie się ciepła dodajemy do niej mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z mlekiem. Energicznie mieszamy aż nasz serniczek zgęstniej. Przekładamy do miseczki i odstawiamy nasz sernik do czasu aż ostygnie. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Podajemy z frużeliną lub dżemem. Smacznego :)

8 komentarzy :

  1. Jaki piękny talerzyk. sernik na pewno smaczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko potem trzeba się z nim chować, bo u mnie więcej chętnych by się znalazło ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam nadzieję, że zostaniesz na dłużej. Serniki są ekstra!

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Super Czym mozna zastapic make ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka ziemniaczana jest po to aby sernik stał się gęsty tzn. trzymał fason, aby się nie rozpłynął. Możesz użyć skrobi, żelatyny lub innej mąki jednakże "nie odpowiadam" za efekt ponieważ nie korzystałam z tych zamienników. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Baardzo lubię. :) Zwłaszcza z takim wiśniowym dodatkiem. ;)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)