środa, 23 marca 2016

371. Orkiszowe naleśniki

Takie naleśniki na "wypasie" to ja mogę zajadać :) Poziom zasłodzenia osiągnięty :)








Orkiszowe naleśniki
Składniki: (8 naleśników)

  • 8 łyżek mąki orkiszowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 4 łyżki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • cukier (opcjonalnie)
  • mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany - mąka orkiszowa potrzebuje naprawdę małej ilości tego mleka. Szybko uzyskuje pożądaną konsystencję.
Dodatki:



Przygotowanie:



Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, jajka i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy  mleko i wodę aby uzyskać konsystencję "gęstej śmietany". Na rozgrzaną patelnię wylewamy chochelką porcję ciasta i smażymy naleśniki. 
Gotowe naleśniki przekładamy kremami i polewamy syropem klonowym. 

8 komentarzy :

  1. O ile dobrze kalkuluję, to skoro przepis jest na 8 sztuk, na talerzu widzę 3, to zapraszasz na deser? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh mniam! Te dodatki :D

    platki-owsiane.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To nadzienie no po prostu bajka :)
    Naleśniki mega.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki naleśnikami, ale dodatki, łoo! :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)