Takie naleśniki na "wypasie" to ja mogę zajadać :) Poziom zasłodzenia osiągnięty :)
Orkiszowe naleśniki
Składniki: (8 naleśników)
- 8 łyżek mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 4 łyżki wody gazowanej
- 1 łyżka oleju
- cukier (opcjonalnie)
- mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany - mąka orkiszowa potrzebuje naprawdę małej ilości tego mleka. Szybko uzyskuje pożądaną konsystencję.
Dodatki:
- Krem ciasteczkowy (Lotus) do kupienia ---> Kuchnie Świata
- Krem klonowy - do kupienia ---> Kuchnie Świata
- Syrop klonowy - do kupienia ---> Kuchnie świata
- Czekolada Ritter Sport - kokosowa
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, jajka i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy mleko i wodę aby uzyskać konsystencję "gęstej śmietany". Na rozgrzaną patelnię wylewamy chochelką porcję ciasta i smażymy naleśniki.
Gotowe naleśniki przekładamy kremami i polewamy syropem klonowym.
Synchronizacja patelni :D
OdpowiedzUsuńO ile dobrze kalkuluję, to skoro przepis jest na 8 sztuk, na talerzu widzę 3, to zapraszasz na deser? :D
OdpowiedzUsuńOh mniam! Te dodatki :D
OdpowiedzUsuńplatki-owsiane.blogspot.com
Ale pyszne dodatki :D
OdpowiedzUsuńHo ho,jakie pyszne śnaidanie !
OdpowiedzUsuńTo nadzienie no po prostu bajka :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki mega.
Naleśniki naleśnikami, ale dodatki, łoo! :)
OdpowiedzUsuńMmm, na wypasie :)
OdpowiedzUsuń