poniedziałek, 4 kwietnia 2016

FasoloVe słodkości - 2 wersje

Fasolowe wypieki ostatnimi czasy stały się moim małym uzależnieniem :) Od razu zaznaczam, że fasola czerwona jest troszeczkę wyczuwalna w wypieku natomiast fasola biała jest "uniwersalna" i nikt nie zgadnie, że ciacho jest z fasoli :D Jeden i drugi wypiek jest równie smaczny :) Najważniejsze jest to aby dobrze wypłukać fasolę przed blendowaniem i dobrze ją zblendować :) Potem zajadamy się smacznym wypiekiem :) Polecam ! :) Dziś mam dla Was dwie wersje babeczek :) 


Fasolowe babeczki  kokosowe

12 szt. w zależności od wielkości foremki, papilotki

Składniki:

  • puszka fasoli białej (waga puszki: 400 g, netto około 240 g)
  • 6 łyżeczek mleka w proszku (można pominąć)
  • 3 jajka (białka i żółtaka osobno)
  • niecała szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki miodu (lub innej substancji słodzącej)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (o płynnej konsystencji)
  • łyżeczka proszku do pieczenia


Przygotowanie:

  • Fasolę odsączamy i bardzo dobrze przepłukujemy. Następnie blendujemy na gładką masę. 
  • W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem. Do żółtek dodajemy jogurt wymieszany wcześniej z mlekiem w proszku. Mieszamy całość. Następnie dodajemy fasolę i ponownie mieszamy, a na koniec dorzucamy wiórki i proszek do pieczenia. Całość łączymy na wysokich obrotach miksera. 
  • Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Białka delikatnie dodajemy do masy i łączymy (łyżką), aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko puchatą konsystencję. Takie przelewamy do foremek/papilotek i pieczemy około 25 minut. do tzw. suchego patyczka. Babeczką dajemy trochę odpocząć w ciepłym piekarniku. Wyciągamy tak po 10 minutach. 





Fasolowe babeczki kakaowe
12 szt. w zależności od wielkości foremki, papilotki
Składniki: 
  • puszka czerwonej fasoli (jeśli nie lubisz smaku czerwonej fasoli to zamień ją na fasolę białą - jest bardziej "uniwersalna")
  • 4 jajka ( (białka i żółtaka osobno)
  • 30 g naturalnego (gorzkiego) kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Fasolę odsączamy i bardzo dobrze przepłukujemy. Następnie blendujemy na gładką masę. 
  • W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem. Do żółtek dodajemy olej. Następnie dodajemy fasolę i blendujemy/miksujemy. Na koniec dorzucamy kakao i sodę - blendujemy/miksujemy.
  • Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Białka delikatnie dodajemy do masy i łączymy (łyżką), aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko puchatą konsystencję. Takie przelewamy do foremek/papilotek i pieczemy około 25 minut. do tzw. suchego patyczka. Babeczką dajemy trochę odpocząć w ciepłym piekarniku. Wyciągamy tak po 10 minutach. 


    SMACZNEGO :)

2 komentarze :

  1. Ooo, takie babeczki na śniadanie chętnie bym przytuliła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fasolowe babeczki!
    Fasola może być jeszcze mniej wyczuwalna jeśli zamiast tej z puszki ugotujemy ją sami. Więcej roboty, ale szczerze polecam! :D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)