Fasolowe wypieki ostatnimi czasy stały się moim małym uzależnieniem :) Od razu zaznaczam, że fasola czerwona jest troszeczkę wyczuwalna w wypieku natomiast fasola biała jest "uniwersalna" i nikt nie zgadnie, że ciacho jest z fasoli :D Jeden i drugi wypiek jest równie smaczny :) Najważniejsze jest to aby dobrze wypłukać fasolę przed blendowaniem i dobrze ją zblendować :) Potem zajadamy się smacznym wypiekiem :) Polecam ! :) Dziś mam dla Was dwie wersje babeczek :)
Fasolowe babeczki kokosowe
12 szt. w zależności od wielkości foremki, papilotki
- puszka fasoli białej (waga puszki: 400 g, netto około 240 g)
- 6 łyżeczek mleka w proszku (można pominąć)
- 3 jajka (białka i żółtaka osobno)
- niecała szklanka wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu (lub innej substancji słodzącej)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (o płynnej konsystencji)
- łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Fasolę odsączamy i bardzo dobrze przepłukujemy. Następnie blendujemy na gładką masę.
- W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem. Do żółtek dodajemy jogurt wymieszany wcześniej z mlekiem w proszku. Mieszamy całość. Następnie dodajemy fasolę i ponownie mieszamy, a na koniec dorzucamy wiórki i proszek do pieczenia. Całość łączymy na wysokich obrotach miksera.
- Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Białka delikatnie dodajemy do masy i łączymy (łyżką), aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko puchatą konsystencję. Takie przelewamy do foremek/papilotek i pieczemy około 25 minut. do tzw. suchego patyczka. Babeczką dajemy trochę odpocząć w ciepłym piekarniku. Wyciągamy tak po 10 minutach.
Fasolowe babeczki kakaowe
12 szt. w zależności od wielkości foremki, papilotki
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli (jeśli nie lubisz smaku czerwonej fasoli to zamień ją na fasolę białą - jest bardziej "uniwersalna")
- 4 jajka ( (białka i żółtaka osobno)
- 30 g naturalnego (gorzkiego) kakao
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki miodu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Fasolę odsączamy i bardzo dobrze przepłukujemy. Następnie blendujemy na gładką masę.
- W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. W drugiej misce ucieramy żółtka z miodem. Do żółtek dodajemy olej. Następnie dodajemy fasolę i blendujemy/miksujemy. Na koniec dorzucamy kakao i sodę - blendujemy/miksujemy.
- Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Białka delikatnie dodajemy do masy i łączymy (łyżką), aż ciasto będzie miało jednolitą, lekko puchatą konsystencję. Takie przelewamy do foremek/papilotek i pieczemy około 25 minut. do tzw. suchego patyczka. Babeczką dajemy trochę odpocząć w ciepłym piekarniku. Wyciągamy tak po 10 minutach. SMACZNEGO :)
Ooo, takie babeczki na śniadanie chętnie bym przytuliła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolowe babeczki!
OdpowiedzUsuńFasola może być jeszcze mniej wyczuwalna jeśli zamiast tej z puszki ugotujemy ją sami. Więcej roboty, ale szczerze polecam! :D