poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Konfitura Truskawkowa

Dziś polecam konfiturę truskawkową :) Kolejne słoiczki zapełniły moją spiżarnię :)



Składniki:

  • 2 kg truskawek,
  • 600 g cukru (zależy od upodobań smakowych)


Przygotowanie:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na połówki. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) aby truskawki puściły sok. Następnie smażymy na małym ogniu przez ok. 1,5h od czasu do czasu mieszając aby się  nic nie przypaliło. Po tym czasie odstawiamy garnek i czekamy do następnego dnia. Drugiego dnia smażymy przez ok. 2h. - wszystko zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać. Smażenie można rozłożyć na 3 dni. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy. 
Pasteryzacja: Do garnka włóż ściereczkę następnie połóż słoiki i wlej wodę do połowy słoików. Postaw garnek na dużym ogniu i zaczekaj aż woda zacznie wrzeć następnie zmniejsz gaz i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wyjmij słoiki z garnka. Konfitura gotowa ! :)

1 komentarz :

  1. uwielbiam konfiturę truskawkową:)teraz już nie ma co się bać zimy:p

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)