czwartek, 10 kwietnia 2014

272. Placki jaglano-kokosowe z kremem jaglanym "Rafaello"

Przyszła pora i na nie :) Placki ! Wersja jaglano-kokosowa, przełożone kremem jaglanym  "Rafaello" i oblane musem bananowo-malinowym. Pyszności :)
Przetestowałam dziś mąkę jaglaną i kokosową. Posmakowała mi i mojej mamie :) Jak mojej mamie smakują nowe mąki to już jest coś :) Przekonałam ją do kolejnego nowego smaku :) Jak smakuje mąka jaglana ? Jak kasza jaglana :) Mąka jaglana jest dość intensywna w smaku więc troszeczkę przeważyła nad smakiem mąki kokosowej :) Mi to nie przeszkodziło :) i tak było pysznie :) Mąka kokosowa dodała aromatu :) Sam smak kokosowy został wzmocniony przez krem jaglany "Rafaello", który wczoraj sobie wykombinowałam :) hehe przez pół nocy nie spałam bo rozmyślałam czy mamie przypadną placki do gustu :D aaa tu proszę smakowały :)




Trochę przekroju :) 

Wieżyczka już nie wytrzymała napięcia....runęła a ja rzuciłam się na jej ratunek :) 

Nocne szykowanie :)

Placki jaglano-kokosowe

Składniki: 2 porcje (11 placków)
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka (żółtko i białko osobno)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mleka - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Wszystko zależy od tego jak mąki wchłoną mleko :) 
Mus:
  • 1 banan
  • garść malin
Wszystko razem blendujemy i już :)

Krem jaglany Rafaello ---> Klik

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu miksujemy ze sobą żółtka, jogurt i olej. Mokre składniki mieszamy z suchymi i dolewamy mleko aby uzyskać konsystencję "gęstej śmietany). Chwilę miksujemy. Ja pozostawiłam swoją masę na noc w lodówce. Rano ubiłam białko i delikatnie wmieszałam w masę. Jeśli nie zostawiacie masy na noc w lodówce to od razu ubijcie białko i dodajcie do masy :) Smażyłam na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Wszystko na małym płomieniu. Placki przewracamy na drugą stronę wtedy gdy na powierzchni zaobserwujemy pęcherzyki powietrza. Smażymy z drugiej strony jeszcze kilka minutek. Przekładamy kremem lub czy innym smakołykiem i polewamy musem. Smacznego :) !


Mąkę jaglaną otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym BioZdrowie24. Przypominam o 5% rabacie :) Zapraszam do odwiedzin i zakupów :)


Podpis
Podpis

13 komentarzy :

  1. Marzy mi się spróbowanie obu tych mąk. Placki cudowne! Prezentują się znakomicie z tymi dodatkami. Aż mam ochotę smażyć. Tu i teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale miałaś śniadańkową ucztę! :))
    taką górkę placuszków pochłonęłabym bez zastanowienia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorystycznie współgra doskonale, zapewne smakowo także :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką pyszną górkę placuszków mogłabyś także i mi przygotować. Nie obraziłabym się, oj nie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwaga, bierz się za smażenie bo zaraz wpadam na takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, te placki na 1. zdjęciu przypominają mi smoka z jakieś gry komputerowej dla dzieci, którą kiedyś widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mąkę jaglaną robię sama ;)
    A placuszki genialne, cieszę się że mamie posmakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tworzyć pyszności z tych dwóch mąk, szczególnie z kokosowej <3
    A placuszki prezentują się obłędnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąkę kokosową posiadam, jaglaną zmieliłam i twoje placuszki mi się również podobają : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają niebiańsko i tak pewnie smakowały! Kokosowo-jaglane i do tego z takimi pysznymi dodatkami... Idealny poranek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Placki same w sobie idelane , a jeszcze te dodatki w postaci cudnych kolorow i smakow <3

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)