Przyszła pora i na nie :) Placki ! Wersja jaglano-kokosowa, przełożone kremem jaglanym "Rafaello" i oblane musem bananowo-malinowym. Pyszności :)
Przetestowałam dziś mąkę jaglaną i kokosową. Posmakowała mi i mojej mamie :) Jak mojej mamie smakują nowe mąki to już jest coś :) Przekonałam ją do kolejnego nowego smaku :) Jak smakuje mąka jaglana ? Jak kasza jaglana :) Mąka jaglana jest dość intensywna w smaku więc troszeczkę przeważyła nad smakiem mąki kokosowej :) Mi to nie przeszkodziło :) i tak było pysznie :) Mąka kokosowa dodała aromatu :) Sam smak kokosowy został wzmocniony przez krem jaglany "Rafaello", który wczoraj sobie wykombinowałam :) hehe przez pół nocy nie spałam bo rozmyślałam czy mamie przypadną placki do gustu :D aaa tu proszę smakowały :)
Trochę przekroju :)
Wieżyczka już nie wytrzymała napięcia....runęła a ja rzuciłam się na jej ratunek :)
Nocne szykowanie :)
Placki jaglano-kokosowe
Składniki: 2 porcje (11 placków)
- 50 g mąki jaglanej
- 50 g mąki kokosowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka (żółtko i białko osobno)
- łyżka jogurtu naturalnego
- łyżka oleju
- 0,5 szklanki mleka - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Wszystko zależy od tego jak mąki wchłoną mleko :)
Mus:
- 1 banan
- garść malin
Przygotowanie:
Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu miksujemy ze sobą żółtka, jogurt i olej. Mokre składniki mieszamy z suchymi i dolewamy mleko aby uzyskać konsystencję "gęstej śmietany). Chwilę miksujemy. Ja pozostawiłam swoją masę na noc w lodówce. Rano ubiłam białko i delikatnie wmieszałam w masę. Jeśli nie zostawiacie masy na noc w lodówce to od razu ubijcie białko i dodajcie do masy :) Smażyłam na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Wszystko na małym płomieniu. Placki przewracamy na drugą stronę wtedy gdy na powierzchni zaobserwujemy pęcherzyki powietrza. Smażymy z drugiej strony jeszcze kilka minutek. Przekładamy kremem lub czy innym smakołykiem i polewamy musem. Smacznego :) !
Mąkę jaglaną otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym BioZdrowie24. Przypominam o 5% rabacie :) Zapraszam do odwiedzin i zakupów :)
Marzy mi się spróbowanie obu tych mąk. Placki cudowne! Prezentują się znakomicie z tymi dodatkami. Aż mam ochotę smażyć. Tu i teraz. :)
OdpowiedzUsuńCudowna góra placuszków ;D
OdpowiedzUsuńale miałaś śniadańkową ucztę! :))
OdpowiedzUsuńtaką górkę placuszków pochłonęłabym bez zastanowienia :D
kolorystycznie współgra doskonale, zapewne smakowo także :D
OdpowiedzUsuńTaką pyszną górkę placuszków mogłabyś także i mi przygotować. Nie obraziłabym się, oj nie :D
OdpowiedzUsuńUwaga, bierz się za smażenie bo zaraz wpadam na takie ;)
OdpowiedzUsuńKurcze, te placki na 1. zdjęciu przypominają mi smoka z jakieś gry komputerowej dla dzieci, którą kiedyś widziałam :D
OdpowiedzUsuńJa mąkę jaglaną robię sama ;)
OdpowiedzUsuńA placuszki genialne, cieszę się że mamie posmakowały :D
Uwielbiam tworzyć pyszności z tych dwóch mąk, szczególnie z kokosowej <3
OdpowiedzUsuńA placuszki prezentują się obłędnie *.*
Mąkę kokosową posiadam, jaglaną zmieliłam i twoje placuszki mi się również podobają : )
OdpowiedzUsuńWyglądają niebiańsko i tak pewnie smakowały! Kokosowo-jaglane i do tego z takimi pysznymi dodatkami... Idealny poranek :D
OdpowiedzUsuńPlacki same w sobie idelane , a jeszcze te dodatki w postaci cudnych kolorow i smakow <3
OdpowiedzUsuńAż mi brak słów jak to jest pyszne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo pożywne są te placuszki.
OdpowiedzUsuń