Krem jaglany Rafaello
Krem jaglany Rafaello
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- szklanka wody
- 4 łyżki wiórków kokosowych (można dosypać więcej)
- 2 łyżki mleka w proszku
- garść migdałów (można dosypać więcej)
- 100 ml mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
- 1,5 łyżki miodu lub innego słodzidła - ilość zależy od preferencji smakowych :)
Przygotowanie:
Kaszę przepłukujemy i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy ją do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia całego płynu. Studzimy. Do blendera przekładamy kaszę, wiórki, migdały, mleko w proszku i miód. Blendujmy. Dolewamy mleko i dalej blendujemy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji krem przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy :) Przechowujemy w lodówce.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWiesz co dobre ;D
OdpowiedzUsuńKokosowy=idealny! Porywam przepis i bardzo chętnie go przetestuję ;)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła :D
OdpowiedzUsuńIle może mniej więcej stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńIle może stać w lodówce...oj to trudne pytanie :D hehe moje testy trwają od wczoraj :D i zapewne szybko się skończą. Zawartość słoiczka szybko znika :) Myślę, że 4-5 dni. Chodź i tak tak długo nie przetrwa :)
Usuńwidząc ten krem nie można oderwać wzroku :) jedząc go nie można oderwać się od słoiczka! świetny :)
OdpowiedzUsuńZ kaszą jaglaną? O mamo! Jakie dobroci :D Zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńulalal.. ależ kokosowo.. chce mi się go teraz, nie ładnie mi tak ochoty narobić! :D
OdpowiedzUsuńKrem z kaszy jaglanej. Kokosowy... to musi być boskie! *.* O mamo, ja chcę, i to już! :D
OdpowiedzUsuńNie no tym kremem podbiłaś moje serducho *.*
OdpowiedzUsuńNie dość że z kaszy jaglanej , to jeszcze kokosowy <3
Ja juz przepis zapisałam <3 Rafaello to moje ulubione pralinki *.* W najblizszym czasie probuję <3
OdpowiedzUsuńCudo *-* mogę dostać mały słoiczek hehe ;D
OdpowiedzUsuńJuż dodaję do ulubionych. Jedyne czego nie lubię w tym składzie to mleko. Może zastąpię czymś innym... hmm. Wygląda przepysznie. I mam coś wrażenie, że łyżek wiórków sypnie mi się ciut więcej :D Migdały wcześniej prażone czy nie? :)
OdpowiedzUsuńMigdały nie były prze zemnie prażone wrzuciłam je po prostu do naczynia i zblendowałam :) Wiórków kokosowych można sypać ile się chcę :) W ogóle wszystkie składniki można dostosować do swoich preferencji smakowych :) Co do mleka to miałeś na myśli mleko w proszku czy zwykłe ?
OdpowiedzUsuńZwykłe, zdecydowanie zwykłe. Nie mogę pić go "surowego". Mdli mnie sam zapach. Na ciepło i zimno. Ale co lepsze, jak dosypię płatki, typowe corn flakes czy coś czekoladowego... już jest ok. Może tu będzie podobnie. Proszek mnie nie przeraża. Jemy codziennie i tak gorzej przetworzone rzeczy ;)
UsuńMoże zamień to mleko na mleczko kokosowe :) Będzie jeszcze lepszy smak kokosowy :)
UsuńKonsystencja idealnie jak rafaello! Geniusz *.*
OdpowiedzUsuńMmm ale bym jadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :) A czy można czymś zastąpić mleko w proszku?
OdpowiedzUsuń