czwartek, 10 kwietnia 2014

272. Placki jaglano-kokosowe z kremem jaglanym "Rafaello"

Przyszła pora i na nie :) Placki ! Wersja jaglano-kokosowa, przełożone kremem jaglanym  "Rafaello" i oblane musem bananowo-malinowym. Pyszności :)
Przetestowałam dziś mąkę jaglaną i kokosową. Posmakowała mi i mojej mamie :) Jak mojej mamie smakują nowe mąki to już jest coś :) Przekonałam ją do kolejnego nowego smaku :) Jak smakuje mąka jaglana ? Jak kasza jaglana :) Mąka jaglana jest dość intensywna w smaku więc troszeczkę przeważyła nad smakiem mąki kokosowej :) Mi to nie przeszkodziło :) i tak było pysznie :) Mąka kokosowa dodała aromatu :) Sam smak kokosowy został wzmocniony przez krem jaglany "Rafaello", który wczoraj sobie wykombinowałam :) hehe przez pół nocy nie spałam bo rozmyślałam czy mamie przypadną placki do gustu :D aaa tu proszę smakowały :)




Trochę przekroju :) 

Wieżyczka już nie wytrzymała napięcia....runęła a ja rzuciłam się na jej ratunek :) 

Nocne szykowanie :)

Placki jaglano-kokosowe

Składniki: 2 porcje (11 placków)
  • 50 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki kokosowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka (żółtko i białko osobno)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka oleju
  • 0,5 szklanki mleka - do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Wszystko zależy od tego jak mąki wchłoną mleko :) 
Mus:
  • 1 banan
  • garść malin
Wszystko razem blendujemy i już :)

Krem jaglany Rafaello ---> Klik

Przygotowanie:

Mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. W drugim naczyniu miksujemy ze sobą żółtka, jogurt i olej. Mokre składniki mieszamy z suchymi i dolewamy mleko aby uzyskać konsystencję "gęstej śmietany). Chwilę miksujemy. Ja pozostawiłam swoją masę na noc w lodówce. Rano ubiłam białko i delikatnie wmieszałam w masę. Jeśli nie zostawiacie masy na noc w lodówce to od razu ubijcie białko i dodajcie do masy :) Smażyłam na rozgrzanej patelni lekko posmarowanej olejem. Wszystko na małym płomieniu. Placki przewracamy na drugą stronę wtedy gdy na powierzchni zaobserwujemy pęcherzyki powietrza. Smażymy z drugiej strony jeszcze kilka minutek. Przekładamy kremem lub czy innym smakołykiem i polewamy musem. Smacznego :) !


Mąkę jaglaną otrzymałam w ramach współpracy ze sklepem internetowym BioZdrowie24. Przypominam o 5% rabacie :) Zapraszam do odwiedzin i zakupów :)


Podpis
Podpis

16 komentarzy :

  1. Marzy mi się spróbowanie obu tych mąk. Placki cudowne! Prezentują się znakomicie z tymi dodatkami. Aż mam ochotę smażyć. Tu i teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale miałaś śniadańkową ucztę! :))
    taką górkę placuszków pochłonęłabym bez zastanowienia :D

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorystycznie współgra doskonale, zapewne smakowo także :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką pyszną górkę placuszków mogłabyś także i mi przygotować. Nie obraziłabym się, oj nie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwaga, bierz się za smażenie bo zaraz wpadam na takie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurcze, te placki na 1. zdjęciu przypominają mi smoka z jakieś gry komputerowej dla dzieci, którą kiedyś widziałam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja mąkę jaglaną robię sama ;)
    A placuszki genialne, cieszę się że mamie posmakowały :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tworzyć pyszności z tych dwóch mąk, szczególnie z kokosowej <3
    A placuszki prezentują się obłędnie *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Mąkę kokosową posiadam, jaglaną zmieliłam i twoje placuszki mi się również podobają : )

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają niebiańsko i tak pewnie smakowały! Kokosowo-jaglane i do tego z takimi pysznymi dodatkami... Idealny poranek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Placki same w sobie idelane , a jeszcze te dodatki w postaci cudnych kolorow i smakow <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż mi brak słów jak to jest pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo pożywne są te placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie skosztuję takie pysznośc

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)