środa, 13 listopada 2013

145. Kaszka orkiszowa z dodatkami

Dziś kaszka orkiszowa z bananem, żurawiną, jogurtem naturalnym, serkiem "mój ulubiony" oraz cynamonem :)





Zapomniałam wspomnieć, że od niedzieli w mojej spiżarce odpoczywa(pracuje) piernik staropolski :) 
Tak przez 5-6 tyg. :). Długo każe na siebie czekać ale zapewne warto :) To będzie mój pierwszy taki wypiek :)



Miłego Dnia :)


Podpis
Podpis

15 komentarzy :

  1. Oby piernik wyszedł ! :)
    A kasza orkiszowa ? Co to za kasza , jak smakuje , gdzie kupiłaś ? :D
    Bardzo mnie ciekawi !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że kasza orkiszowa w smaku jest delikatniejsza od kaszy manny. Kupiłam ją w hipermarkecie auchan :)

      Usuń
  2. mieszkałam wcześniej w Wejherowie i tam często latem odbywały się takie zorganizowane koncerty, co roku też jest Open Air Rock festival (nie mylić z gdyńskim). Wszystko za darmo :) Tam byłam na koncercie PIN - był boski! Byłam pod samą sceną, Wokalista ma głos lepszy na żywo niż w nagraniach nawet ;) ale to jeden z niewielu z wykształceniem muzycznym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O czekam na zdjęcia upieczonego piernika!
    kaszki orkiszowej jeszcze nie próbowałam, ale jestem pewna, że taka wersja by mi posmakowała, a zresztą uwielbiam każdy rodzaj kaszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. orkiszowej nie jadłam, czas to zmienić! Tylko muszę ją zdobyć xd
    pyszne dodatki <3

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo u Ciebie też piernik! mój leży do soboty :) coś czuję, że nasze święta będą wyjątkowe ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też w tym roku po raz pierwszy zabrałam się za tego piernika i już sam aromat surowego ciasta obudził we mnie błogi stan. Nie mogę się doczekać pieczenia! :)
    Kaszkę orkiszową muszę kiedyś spróbować, skoro ją tak zachwalasz ;)

    Basiuchna.

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłaś piernik!! AAAA... ! :D super, czekam na efekty ;)
    A kaszki orkiszowej jeszcze nie jadłam, a szkoda :( Super zapewne smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany, kocham pierniki <33333 Pilnuj lodówki !
    Uroczy kubeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że piernik wyjdzie :) Na pewno będzie smaczny. Każdy musi tak długo odpoczywać? Zamierzałam zrobić pierniczki do powieszenia na choinkę, ale nie mam pojęcia, jak się za to zabrać, dlatego pytam każdego o jakieś rady. A ta kasza orkiszowa jaką ma konsystencję? Gładką jak manna czy może bardziej granulowatą, coś w stylu jaglanki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza orkiszowa wygląda tak samo jak kasza manna :) Ten piernik za którego ja się zabrałam musi tak długo "leżakować" ponieważ jest to tzw. prawdziwy piernik - on przez te 5 tyg. "pracuje":) Musi nabrać mocy :) Później pójdzie do piekarnika i się upiecze. Po upieczeniu będzie twardy - potrzebuje kilku dni aby zmięknąć :) Zostanie przełożony powidłami śliwkowymi. Piernik im dłużej leży tym jest lepszy :) W internecie można znaleźć wiele przepisów na pierniki i pierniczki, które nie muszą tak leżakować. W tamtym roku moja mama zrobiła piernik z dodatkiem kaszy manny i był on dosłownie gotowy na drugi dzień :) Niestety przepis gdzieś się zapodział ;/ A ciasto było takie smaczne :)

      Usuń
  10. U Ciebie to dopiero jest smacznie. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się baaardzo smakowicie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oooo, świetny pomysł na kaszkę!
    Już się doczekać nie mogę tego Twojego piernika ;D

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)