sobota, 15 marca 2014

Pełnoziarniste bułki ze słoneczkiem i płatkami owsianymi - szt. 2

Naszła Ciebie ochota na domowe bułeczki a nie chcesz piec całej blachy ? Jest na to rada :) 
Polecam wam przepis na 2 bułeczki :) 


Tak wyglądały chwilę po wyjęciu z piekarnika :)
 Zostały upieczone z dodatkiem oleju z rzepaku 
  Po rozkrojeniu prezentowały się następująco 


A tak zostały zjedzone :) 

Pełnoziarniste bułki ze słoneczkiem i płatkami owsianym - szt. 2

Inspiracja: bułeczki powstały przy użyciu przepisu Juli G. z moimi małymi zmianami :) 

Składniki (na 2 bułeczki):
  • 170 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
  • 10 g zmielonego siemienia lnianego
  • łyżka słonecznika
  • łyżka płatków owsianych
  • mała łyżeczka soli 
  • łyżeczka oleju z rzepaku
  • 120 ml ciepłego mleka (nie może być gorące - ciasto nam się wtedy zaparzy)
  • 10 g świeżych drożdży
  • mała łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy do kubeczka następnie posypujemy je cukrem, chwilę mieszamy i odstawiam na kilka minut aby uzyskały płynną konsystencję. Do miski wsypujemy mąkę, siemię, sól, słonecznik, płatki owsiane, olej, mleko i płynne drożdże. Wyrabiamy ciasto tak długo dopóki nie będzie przyklejało się do ręki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiam 60 min. - 90 min. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy z nich kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200'C przez 20 min. Studzimy na kratce.




Podpis
Podpis

16 komentarzy :

  1. genialne!
    wyglądają o 1000 razy lepiej niż te ze sklepu!
    a w smaku to już nawet nie wspomnę! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Często tak mam, że nie chcę piec całej blachy, ale potem zazwyczaj okazuje się, że jednak za mało upiekłam. ;)
    Wyglądają pysznie - zupełnie inaczej niż u Juli, ale równie kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja bym zjadła więcej niż dwie, bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. o! nareszcie przepis na jedno (no dobra- dwu) porcjowe pieczywo! bardzo się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile szklanek to 170 g mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka pełnoziarnista 3 zboża
      170 gramów to: 1,25 szklanki lub 14 łyżek lub 28 łyżeczek

      Usuń
  6. wow.. piekłaś rano 2 bułki? :D W domu się nie obrazili, że im nie upiekłaś? :)

    Ale pysznie zjedzone, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie piekłam bułek rano :D zrobiłam to dzień wcześniej :D aż tak rano wstawać nie lubię :D Nikt się nie obraził ale zostałam poinformowana, że następnym razem ma być ich więcej :)

      Usuń
  7. Ja też wczoraj piekłam bułeczki :D Ale i tak bym upiekla wiecej bo na dwie to szkoda prądu.. Najwyżej zamrozić bo potem po rozmrożeniu sa jak świeże ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. omg jakie pulchne buły :D

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam! pięknie wyrosły. i w ogóle takie kształtne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest i przepis - dziękuje bardzo ;) zapisuje oczywiście! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. pycha.... takie wyrośnięte... cudnowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mistrzowskie bułeczki *.*

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)