Rabarbar ukrył się w mojej lodówce, kiedy go dostrzegłam od razu umieściłam go w cieście :). Ciasto jest mokre a to wszystko za sprawą rabarbaru. Dodaje on również fajnego kwaśnego posmaku, który miesza się ze słodyczą miodu i cukru :). Miałam więcej rabarbaru niż zalecane jest w przepisie i moje ciasto stało się jeszcze bardziej mokre. Mi to nie przeszkadza ale są różne gusta :) Wy jednak trzymajcie się przepisu :)
W przekroju :) Wilgotne za sprawą dużej ilości rabarbaru :) |
W piekarniku |
Tuż po upieczeniu :) |
Jogurtowe ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 50 g cukru
- 70 g miodu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 80 g roztopionego masła
- 150 ml naturalnego jogurtu
- 300 g rabarbaru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki, oprószamy mąką i mieszamy. Maka sprawi, że rabarbar nie opadnie na dno ciasta.
Jajka ubijamy z cukrem i miodem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem i sodą. Następnie dodajemy masło, jogurt a na samym końcu rabarbar. Wszystko mieszamy kilka razy mikserem. Ciasto nie lubi dokładnego mieszania wystarczy tylko kilka obrotów.
Ciasto następnie przekładamy do keksówki (dł. 26 cm, szer. 12 cm, wys. 8 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C około 50 minut. Pieczemy do czasu tzw. suchego patyczka :). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i czekamy jak ciasto przestygnie :) Później można kroić i zajadać :) Smacznego !
Ciasto jest bardzo proste i smaczne :) Osoby, które wolą więcej słodyczy w cieście zalecam dać więcej substancji słodzącej :) Do tego ciasta pasują właściwie każde owoce. Polecam
Te ciasto jest takie zwarte że dla mnie nawet spokojnie mogło chleb zastąpić :-)
OdpowiedzUsuńDo popołudniowej kawki idealny deser bez wyrzutów sumienia <3 Świetnie Ci wyrosło!
OdpowiedzUsuńpo prosze kawalek <3
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności :) Uwielbiam ten słodko-kwaśny kontrast w ciastach z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńJa równiez poprosze troche :D
OdpowiedzUsuńAle piękny kolor skórki- chyba dzięki temu miodowi:) Lubię takie ciacha, bo są dobre nawet po dniu albo dwóch i można je zabrać do pracy:) Pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te mokre! :D
OdpowiedzUsuńZostało coś dla mnie? :)
Mokre ciasta są najlepsze! Nie jadłam jeszcze takiego z dodatkiem rabarbaru, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJesteś wspaniała :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym skubnęła kawałeczek takiego ciacha do dzisiejszej kawki ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta jogurtowe, a to z rabarbarem na pewno by mnie oczarowało:)
OdpowiedzUsuńYeeaaah! Czekałem na jakieś ciasto z rabarbarem :) Już dodaję zakładkę do ulubionych. Zastanawiam się jakby tu wkomponowały się orzechy włoskie hmmmm... :)
OdpowiedzUsuńOrzechy włoskie czemu nie :) Myślę, że to dobry pomysł.
Usuń