wtorek, 16 września 2014

Kokosanki - jak za dawnych lat

Kokosanki jak za dawnych lat :) Niczym z cukierni :)






Suszony kokos to jest to :) Smakuje tak samo jak świeży kokos :) Nic dodać nic ująć. Fajnie się go podgryza :)























Kokosanki

Składniki:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka (jeśli masa będzie za gęsta)
  • 2 białka (+ szczypta soli aby białka się lepiej ubiły)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • dodatkowo: kokos suszony 
Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier i wszystko mieszamy przez chwilę aby cukier się rozpuścił. Dodajemy wiórki i dalej mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy i czekamy aż masa przestygnie. Ubijamy białko ze szczyptą soli i dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - delikatnie mieszamy. Do przestudzonej masy kokosowej delikatnie dodajemy białko i mieszamy do czasu połączenia się składników. Następnie do foremki od ciastek nakładamy masę, wciskamy suszony kokos i wszystko ładnie łyżką "szpachlujemy" wyrównujemy podłoże. :D Przekładamy po ciasteczku na blaszkę (wyłożoną papierem) i pieczemy przez 15 min. - 17 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Po wyciągnięciu z piekarnika kokosanki będą bardzo miękkie po chwili jednak staną się  twardsze ale w środku nadal dęba miękkie i ciągnące :)

Można również kokosanki uformować na kształt kuleczek lub po prostu łyżką nakładać je na blaszkę i nadać im kształt kulki.


Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam smacznego :)




Podpis
Podpis

14 komentarzy :

  1. Już sam wygląd ciasteczek zachęca do ich spróbowania :)
    Swego czasu kokosanki to były moje ulubione ciasteczka. A teraz tak dawno ich nie jadłam. Mogę podkraść parę?

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają, tak zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie wyglądają!
    A kokosu nigdy za wiele :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie schrupałabym kilka sztuk :) Pieknie wyglądają, no i te astry !

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie smaki dzieciństwa! A jakie fajne kształty!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam suszony kokos, a kokosankami mogłam się zajadać do bólu brzucha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę koniecznie kiedyś zrobić takie kokosanki :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają na bardzo chrupiące! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. w piekarnki to ja nawet tak pięknych nie widziałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kłamiesz, na pewno ich sama nie upiekłaś... prawda? ;)
    Serio, wyglądają jak z maszyny! Idealne!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie śliczne kształty! uwielbiam kokosanki - są słodziutkie i bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)