Mój pierwszy i zapewne nieostatni omlet biszkoptowy :)
Omlet biszkoptowy z nutą przyprawy do piernika, cynamonowym twarożkiem, granatem i konfiturą wiśniową.
Omlet biszkoptowy
Składniki: (1 omlet)- 2 jajka - żółtko i białko osobno
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- łyżka oleju - do smażenia
- Do podania: konfitura, twaróg wymieszany z cynamonem i miodem, granat
Białka oddzielamy o żółtek, białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną masę. Mąkę, cukier, przyprawę do piernika przesiewamy, dodajemy żółtko i miksujemy. Następnie powoli dodajemy białko i miksujemy na wolnych obrotach do uzyskana jednolitej konsystencji (bez grudek). Smażymy na rozgrzanej patelni na małym ogniu. Kiedy na omlecie pojawią się pęcherzyki powietrza to przewracamy go na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Przekładamy na talerz, dekorujemy i zajadamy :) Smakuś :)
Udanej, leniwej niedzieli :)
uwielbiam omlety biszkoptowe, są takie puszyste w smaku :)
OdpowiedzUsuńale pyszne śniadanie dzisiaj zaserwowałaś!
OdpowiedzUsuńświetny Ci wyszedł!
OdpowiedzUsuńAż ciężko uwierzyć, że pierwszy, taki ideaaaalny :D
OdpowiedzUsuńomlet I-wsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńpierwszyy, serio? :D
OdpowiedzUsuńnadrabiaj, nadrabiaj :)
Biszkoptowe to chyba moje ulubione! :)
OdpowiedzUsuńGrubasy Ci wyszły :)
Ale puchatek :D I również nie wierzę, że to Twoj pierwszy!
OdpowiedzUsuńNa prawdę pierwszy? Dla mnie to smak dzieciństwa! Ale to dobrze, że spróbowałaś - lepiej późno niż wcale :D A wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńNo chyba żartujesz, że pierwszy! Wyszedł genialnie, niektórzy nie mogą zrobić takiego nawet po wielu próbach! :D
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńCzapka z głowy za grubość! biszkoptowy wciąż przede mną :)
OdpowiedzUsuńjak na debiut to był mega udany :D
OdpowiedzUsuńO widzę, że i jeden dla mnie też się znajdzie :)
OdpowiedzUsuńBiszkoptowe omlety są pyszne :) Piękne te Twoje Ci wyszły :) I te dodatki... :)
Pychotka :)
ojjj oba mistrzowskie :)
OdpowiedzUsuńCzemu moje omlety nie są takie grubaśne? :(
OdpowiedzUsuńCudne grubaski :) Bardzo lubię biszkoptowe omlety. Niestety moje po przewróceniu zawsze opadają :(
OdpowiedzUsuńOmleta biszkoptowego robię dokładnie w ten sam sposób i nigdy mnie jeszcze nie zawiódł :)
OdpowiedzUsuńi już za pierwszym razem porządnie biszkoptowy i wyrośnięty Ci wyszedł ;)
OdpowiedzUsuńjakie grubasy, podziwiam! :) omletowym weteranom nawet nie wychodzą takie ładne, a Tobie za pierwszym razem ;)
OdpowiedzUsuń