Tosty są pyszne o tym wie każdy :) Z udziałem domowego chleba to już poezja :)
Chleb tostowy
Składniki:
- 450 g mąki tortowej
- 250 g wody
- 15 g drożdży
- 10 g masła
- 10 g mleka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Kostki lodu – około 1 szkl.
Drożdże rozcieramy z cukrem - odstawiamy do czasu aż uzyskają płynną konsystencję. Następnie zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy elastyczne, pulchne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto podwaja objętość. Następnie przegniatamy ciasto i przekładamy do keksówki (25cm) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką, odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Kostki lodu wrzucamy do nagrzanego piekarnika, wstawiamy chleb i pieczemy go w temperaturze 190'C około 45 minut. Chleb jest upieczony jeżeli pukając od spodu słyszymy głuchy odgłos. Smacznego!
Mogłabyś bardziej sprecyzować przepis? Gdzie wrzucamy te kostki lodu, bo nie za bardzo rozumiem?
OdpowiedzUsuńKostki lodu wrzucamy do nagrzanego piekarnika - wrzucamy je na rozgrzaną blaszkę. Blaszka nagrzewa się w piekarniku. Blaszkę umieść na samym dole. Potem postaw kratkę i wstaw chleb.
UsuńMożna również ten etap pominąć ale wpłynie to na efekt "chrupiącej skórki"
Usuńpierwszy raz widzę taką metodę! :O
UsuńOj domowy tostowy pycha <3 !
OdpowiedzUsuńZapakuj w folię i prosto do sklepu :)
OdpowiedzUsuńCzęsto mam ochotę na chleb tostowy, ale jak widzę skład kupnego, to klękajcie narody... Jestes niesamowita!:D
OdpowiedzUsuńOjeju, marzę o takim domowym chlebku! *.*
OdpowiedzUsuńJaki piękny i wyrośnięty! :) Spróbowałabym chętnie, chociaż za białymi i tostowymi chlebami nie przepadam, tak ten kusi :)
OdpowiedzUsuńBłagam naucz mnie takie cuda tworzyć! ;)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńtakie tosty muszą być nieporównywalne nawet do takich z kupnego chleba! :))
OdpowiedzUsuńJesteś mistrzynią w wypiekaniu chlebków! :)
OdpowiedzUsuń