Jakiś czas temu brałam udział w konkursie na pieczenie chleba. Musiałam upiec 3 chleby według przepisu organizatora. Upiekłam, posmakowałam i wygrałam :) ale o tym już wiecie. Tak sobie pomyślałam, że takie dobre przepisy nie mogą się zmarnować i podzielę się nimi z Wami :)
Przed Wami 3 dni z domowymi wypiekami :)
Zaczyn
Ciasto w trakcie wyrastania
Składniki:
Zaczyn:
- 45 g zakwasu
- 150 g mąki pszennej (typ 500)
- 150 g wody
Mieszamy składniki i pozostawiamy na 12 godzin.
Następnie dodajemy:
- 700 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 600 g wody
- 20 g świeżych (roztartych/rozpuszczonych w odrobinie cukru)
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do miski w której mamy zaczyn dodajemy mąkę, drożdże (roztarte z odrobiną cukru - postać płynna), wodę oraz łyżeczkę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chlebowe powinno być dość gęste, nieregularne. Przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami żytnimi. Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno zrównać się z brzegiem formy. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez kwadrans i około 30 minut w 185 stopniach. Smacznego!
Nie wiesz jak zrobić własny zakwas ? Polecam zajrzeć na te strony:
nie ma nic lepszego niż domowy chlebek i jego zapach :)
OdpowiedzUsuńBasia to moja ulubiona mąka - a domowe chleby genialne :) szkoda, że nie jadam :)
OdpowiedzUsuńTo jak wspaniałe ciasto wygląda,a nie jak chleb :D
OdpowiedzUsuńIdealny <3 Uwielbiam domowe pieczywo, ale Ciebie królowo w kwestii pieczenia nie dogonię :P
Dawno chleba żadnego nie piekłam, na pewno wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPiękny ;)
OdpowiedzUsuńdomowe wypieki <3
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńJaki świetny pomysł na upieczenie chleba w tortownicy! :) Środkowe kromki będą słusznej wielkości :D
OdpowiedzUsuńTen chleb wygląda genialnie :D
OdpowiedzUsuń