czwartek, 8 października 2015

Ciasto cukiniowe z kokosem

Połączenie cukinii z kokosem już nie raz mnie zachwyciło :D Dziś dzielę się z Wami przepisem na ciasto do popołudniowej kawy i nie tylko :)

P.S. zbliżają się moje urodziny :D i z tej okazji planuję zorganizować konkurs z fajnymi nagrodami :D Co wy na to ? 
Może macie jakiś pomysł na zadanie konkursowe ? 




Ciasto cukiniowo-kokosowe

Składniki: foremka ok. 20 cm (szklanka - 250 ml)

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy lub oleju kokosowego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka + 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • połowa dużej cukinii
  • coś do posłodzenia - u mnie 2 łyżki miodu akacjowego
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

Cukinię (w całości i ze skórką) ścieramy na dużych oczkach - odsączamy troszeczkę wody. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z sodą i wiórkami. Dodajemy cukinię i suszoną żurawinę. W drugiej misce mieszamy mleko, jogurt, miód i olej. Następnie  wszystko ze sobą łączymy i bardzo dokładnie mieszamy (wystarczy wymieszać łyżką) - masa wyjdzie gęsta ale możliwa do przełożenia do formy. Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez 50 - 60 minut. Jednakże piekarnik piekarnikowi nie równy - sprawdźcie patyczkiem chociaż ;) Smacznego :)


6 komentarzy :

  1. hmmmm, następnym razem wpadam na ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słuszny rozmiar blaszki :} Chętnie bym spróbowała tego połączenia do porannej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może jakiś tematyczny wypiek, np. z Twoim ulubionym połączeniem smakowym? :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz bardzo cieszy :) Komentarze mile widziane :) Na różnego rodzaju pytania i prośby odpowiem :)