Połączenie cukinii z kokosem już nie raz mnie zachwyciło :D Dziś dzielę się z Wami przepisem na ciasto do popołudniowej kawy i nie tylko :)
P.S. zbliżają się moje urodziny :D i z tej okazji planuję zorganizować konkurs z fajnymi nagrodami :D Co wy na to ?
Może macie jakiś pomysł na zadanie konkursowe ?
Ciasto cukiniowo-kokosowe
Składniki: foremka ok. 20 cm (szklanka - 250 ml)
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy lub oleju kokosowego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka + 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- połowa dużej cukinii
- coś do posłodzenia - u mnie 2 łyżki miodu akacjowego
- garść suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Cukinię (w całości i ze skórką) ścieramy na dużych oczkach - odsączamy troszeczkę wody. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z sodą i wiórkami. Dodajemy cukinię i suszoną żurawinę. W drugiej misce mieszamy mleko, jogurt, miód i olej. Następnie wszystko ze sobą łączymy i bardzo dokładnie mieszamy (wystarczy wymieszać łyżką) - masa wyjdzie gęsta ale możliwa do przełożenia do formy. Pieczemy w nagrzanym do 180'C piekarniku przez 50 - 60 minut. Jednakże piekarnik piekarnikowi nie równy - sprawdźcie patyczkiem chociaż ;) Smacznego :)
Bardzo apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńhmmmm, następnym razem wpadam na ciacho ;)
OdpowiedzUsuńSłuszny rozmiar blaszki :} Chętnie bym spróbowała tego połączenia do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńMoże jakiś tematyczny wypiek, np. z Twoim ulubionym połączeniem smakowym? :)
OdpowiedzUsuńPomysł bardzo fajny :)
UsuńMmm, smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńextra wpis i fascynujące treści
OdpowiedzUsuńoryginalny wpis.
OdpowiedzUsuńrzetelne treści i fajne wpisy
OdpowiedzUsuń